Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisOnderwijs

Corona krijgt ook scholen te pakken: regering beslist vandaag over verbod op naschoolse activiteiten

Zondag werden de leerlingen en leerkrachten in de basisschool De Verre Kijker in Bekkevoort getest, nadat er een zware uitbraak was vastgesteld.Beeld Photo News

Al vijftig Vlaamse scholen hebben geheel of gedeeltelijk de deuren moeten sluiten door een uitbraak van het coronavirus. Meer en snellere tests moeten het onderwijs overeind houden. Vandaag beslist de regering ook over een verbod op naschoolse activiteiten.

Minstens 52 besmettingen over verschillende scholen, waarvan 45 in één basisschool. Het Vlaams-Brabantse Bekkevoort is zwaar getroffen door het coronavirus. “Een op de drie leerlingen en leerkrachten van de school is besmet”, aldus waarnemend burgemeester Benny Reviers. Ook in Antwerpen, Mol en Mechelen moeten scholen sluiten door een corona-uitbraak. In totaal zijn zo’n twintig scholen volledig dicht, dertig gedeeltelijk. De meeste zijn basisscholen.

Globaal gaat het nog steeds over een kleine minderheid van de ongeveer 4.000 Vlaamse scholen. “Maar het gaat nu wel heel erg snel”, ziet biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) “Dat is niet enkel te wijten aan de Britse virusvariant, want de meerderheid van de uitbraken is te wijten aan de klassieke variant.”

Maar dat zal snel veranderen, zegt Molenberghs, aangezien de Britse variant door zijn hogere besmettingsgraad sneller om zich heen grijpt. “Momenteel is 10 à 25 procent van de besmettingen in de hele bevolking te wijten aan de Britse mutant. We moeten niet naïef zijn: dat zal 100 worden. En als we nu niet ingrijpen, dan vallen een derde golf en zeer drastische maatregelen zoals in de ons omringende landen moeilijk te vermijden.”

Naschoolse activiteiten komen daarbij als eerste in het vizier. Molenberghs noemt het mengen van kinderen uit verschillende scholen in sport- en andere vrijetijdsverenigingen nog moeilijk vol te houden. Lieven Boeve, topman van het Katholieke Onderwijs, is het daarmee eens. “Als de maatschappij de basisscholen zo lang mogelijk wil proberen openhouden, dan zal men toch de veelheid aan contacten buiten de schoolbubbels moeten inperken.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigt aan dat er voortaan sowieso vaker en sneller zal worden getest. “Van zodra er een mogelijke besmetting wordt gemeld, zullen alle hoogrisicocontacten nog diezelfde dag een sneltest krijgen.” Het voordeel van de sneltests is dat we sneller zicht krijgen op clusteruitbraken, zodat die sneller kunnen worden ingedijkt. De isolatietermijn voor besmette kinderen wordt net als bij volwassenen verlengd tot tien dagen.

Over het verbod op buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder dertien jaar zit Weyts vandaag samen met jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V). Niemand wil vooruitlopen op deze beslissing, maar de kans is reëel dat er een Vlaams verbod komt. Afgelopen dagen bleken sportclubs en jeugdverenigingen namelijk een belangrijke rol te hebben gespeeld in het verspreiden van besmettingen van de ene naar de andere school. Zes Noord-Limburgse gemeenten kondigden zondag al zo’n verbod af.

“Het is met pijn in het hart en lood in de schoenen dat we naar dat overleg gaan”, klinkt het op het kabinet-Weyts. Tegelijk blijft de onderwijsminister ervan overtuigd dat het sluiten van de scholen de allerlaatste optie moet zijn. Met andere woorden: als het stopzetten van andere activiteiten daarbij kan helpen, dan moet dat overwogen worden. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is het eens met deze strategie en wil de scholen “zo maximaal mogelijk” open houden.