Direct naar artikelinhoud
InterviewFleddy Melculy

‘Mensen denken dat Urbanus echt mijn vader is’

Fleddy Melculy.Beeld KAREL DUERINCKX

Vijf jaar geleden is het alweer dat ‘T-shirt van Metallica’ verscheen, de eerste single van Fleddy Melculy die meteen viraal ging. Nu is er de opvolger ‘T-Shirt van Fleddy Melculy’.

Ook bij wat volgde, moest de groep zich vaker wel dan niet in de arm knijpen: een contract bij Sony Music, een concert op Pukkelpop, een triomf op Graspop, het voorprogramma van Guns N’ Roses op TW Classic. De promotournee die moest volgen op het begin vorig jaar verschenen Sabbath Fleddy Sabbath viel in het water, maar vandaag maakt de groep een nieuwe start met ‘T-Shirt van Fleddy Melculy’, een antwoord op hun doorbraaksingle. Als God en corona het willen, volgt er in september en oktober een eerste Europese clubtournee.

Jullie kunnen al bijna een jaar niet meer optreden. Geen last gehad van ontwenningsverschijnselen?

Jeroen Camerlynck (frontman): “Van ontwenningsverschijnselen niet, wel van een verlies aan zelfvertrouwen. Zal het nog wel lukken, als we weer mogen spelen? Op 8 maart hebben we ons laatste concert gespeeld, in Hoogstraten. Een try-out voor de clubtournee die twee weken later zou starten. Het concert voor de cd-voorstelling hebben we in laatste instantie nog laten doorgaan via livestream, waarmee we stomweg de eerste band waren die dat deed. Maar daarna was het dus gedaan. In de zomer hebben we nog een eigen livestreammetalfestival georganiseerd, Hellgium, met King Hiss en Off The Cross. Ik ben toen van het podium gestapt met de gedachte: fuck dees, dit doe ik nooit meer. Het trok op niks. Fysiek niet in orde en mentaal niet gemotiveerd. Zo out of shape in zo korte tijd, niet te geloven. Als groep hebben we toen beslist: dit is niet wat we willen, dit hoort met volk voor onze neus.”

Doe je intussen iets om in vorm te blijven?

“Ik heb een rotslechte rug, dus veel sporten kan ik niet. Het enige wat ik kan doen, is op mijn eten letten en niet te veel drinken. Voor de clubshows van vorig jaar was ik tien kilo kwijtgeraakt. Ik kan bevestigen dat er intussen weer acht kilo bij zijn.”

Je hebt zelf covid gehad, hoorde ik.

“Opgeraapt door onze gitarist Tim (Toegaert, red.), tijdens een meeting bij mij thuis. Iedereen heeft zich laten testen, ik was de enige die positief was. Ik heb er vijf dagen goed van afgezien, daarna was het te doen. Mijn madam en mijn jongste dochter hadden het ook zitten, maar mijn oudste dochter dan weer niet.”

Op 18 januari was het vijf jaar geleden dat ‘T-shirt van Metallica’ uitkwam, een verjaardag die jullie vieren met de release van ‘T-shirt van Fleddy Melculy’. Had je de datum onthouden of heeft iemand je erop gewezen?

“Mijn rechteronderbeen is één grote Fleddy-tattoo, en die datum staat op mijn kuit. Ik zou de verjaardag van mijn kinderen ook eens ergens moeten laten tatoeëren. (lacht)

Komt er een Engelse vertaling van ‘T-shirt van Fleddy Melculy’?

“Zoals we er één van ‘T-shirt van Metallica’ hebben gemaakt? Voorlopig is dat niet de bedoeling. In de aanloop naar onze Europese tournee van september gaan we wel eens samenzitten met wat belangrijk volk van de internationale metalmarkt, om te zien hoe we de naam Fleddy Melculy extra kracht kunnen bijzetten. Loont het om een plaat in het Engels uit te brengen? Dat soort zaken zullen we bekijken, daar ben ik eerlijk in. Ik zou het liefst in het Nederlands blijven zingen, maar als beheerder van de merchandising van Fleddy zie ik vanwaar de orders komen, en sinds ‘T-shirt from Metallica’ komen die ook uit Amerika, Japan, Engeland en zelfs India. Pas op, veel zijn er dat niet, maar zo’n vertaling levert dus wel degelijk íéts op.”

Maar een tournee door India staat vooralsnog niet op het programma?

“Nee. Maar zeg nooit nooit. Het enige liedje dat we daar dan best niet op de setlist zetten, is ‘Apu van de Nightshop’. (lacht)

In de clip van ‘T-shirt van Fleddy Melculy’ speelt Urbanus je vader en Franky De Smet-Van Damme je moeder.

“Urbanus speelt exact dezelfde rol als in de clip van ‘Pinker’ van vijf jaar geleden. Geloof het of niet, maar sindsdien zijn er mensen die denken dat Urbain echt mijn vader is. Dus ik dacht: we doen dat nog eens, om wat extra olie op het vuur te smijten.”

Gaan er nu ook mensen denken dat Franky De Smet-Van Damme je moeder is?

“Niet mijn moeder, maar wel mijn lelijke, oudere zus. (lacht)

© Humo

De clip van ‘T-Shirt van Fleddy Melculy’Beeld FM