Jozef Chovanec
Volledig scherm
Jozef Chovanec © RV

Reconstructie dood Jozef Chovanec uitgesteld door corona - familie verbijsterd over uitblijven van tuchtprocedures voor betrokken agenten

Twee dagen waren er uitgetrokken voor de reconstructie van de laatste uren van Jozef Chovanec, de 38-jarige Slovaak die in februari 2018 overleed in het ziekenhuis van Charleroi. Maar die reconstructie is nu uitgesteld wegens de coronacrisis. De familie van de man reageert ondertussen verbijsterd op de verklaringen van commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker. Die zei vandaag in de Kamer dat het wellicht nog even zal duren vooraleer er tuchtprocedures worden opgestart tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Chovanec.

11 reacties

  • Leo Mariën

    3 jaar geleden
    Er sterven in België momenteel gemiddeld 50 mensen per dag aan de pandemie, dat zijn er aan dit tempo 17500 per jaar, bovenop de 20000 mensen die reeds zijn gestorven aan de ziekte. Is het dan niet een beetje normaal dat de wedersamenstelling is uitgesteld? Fouten in het systeem moeten aangepakt worden maar niet ten koste van alles. Trouwens hierdoor oordelen dat de politie en justitie in België een probleem zijn is er wel heel ver over. Enkel verjaring zou in dit geval niet mogen kunnen.
  • Johan Billiet

    3 jaar geleden
    Hopelijk laat de familie en hun advocaat niet los...tijd dat die vuile pot justitie / politie wordt geopend...en ik heb zo heimwee naar de oude goede Rijkswacht, we hebben echt geen behoefte aan burgemeesters en hun keizerlijke (politie)garde gedomineerd door de lokale politiek..
  • Jan Van de Velde

    3 jaar geleden
    Tuchtmaatregelen zijn straffen zoals vermeld in het EVRM. Ze moeten daarom binnen een redelijke termijn worden uitgesproken. Als er samenloop is van een tuchtprocedure met een strafprocedure - zoals in de zaak Chovanec - moet de tuchtprocedure worden uitgesteld tot de strafrechter zich over de schuld van de betrokkene heeft uitgesproken. Dit is geen uitvinding van het bestuur maar rechtspraak van de Raad van State.
  • Wilfried Vanden Berg

    3 jaar geleden
    De paraplu's zijn op tijd opengegaan . En de politiek heeft zich ook goed ingedekt. Als ik van de weduwe was, ik zou veel hoger gaan . Die agenten zouden moeten gestraft worden . Maar ja, als een minister doden op zijn palmares mag hebben , zonder gestraft te worden? Wat gebeurt er dan met andere schuldigen ?
  • DIRK VAN DESSEL

    3 jaar geleden
    Zijn ze daar nu NOG steeds over bezig ?