Direct naar artikelinhoud
AchtergrondGamestop

Sensatie op Wall Street: hoe flutaandelen op enkele dagen tijd miljarden dollars waard werden

Jongeren hebben eind november 2020 de nacht doorgebracht voor een gamewinkel in het Amerikaanse South Portland, om zodra de winkel opengaat twee nieuwe Play Stationspellen te kunnen bemachtigen.Beeld Getty

Hoe kan een bedrijf dat ten dode leek opgeschreven, binnen een paar dagen miljarden dollars waard worden? GameStop, een noodlijdende Amerikaanse keten met zesduizend winkels waar computerspelletjes worden verkocht, is plotseling een sensatie op Wall Street. 

Begin dit jaar deed een aandeel GameStop nog maar 17 dollar, nu schommelt de koers rond 335 dollar. Oorzaak is een bizar beursspel. Grote speculanten gokten op ineenstorting van de koers, maar kleinere beleggers zijn sinds kort massaal gaan kopen. Het leger van 2,1 miljoen kopers  – die op de sociale-mediasite Reddit in WallStreetBets zijn verenigd – heeft de koersexplosie in gang gezet. Daarmee draaien ze de grote shortsellers, de beruchte aasgieren van de beurs, een loer. De mannen en vrouwen die van het speculeren op een koersdaling een selffulfilling prophecy proberen te maken, dreigen nu zelf voor 6 miljard dollar het schip in te gaan.

GameStop was begin dit jaar in de ogen van veel beleggers gedoemd ten onder te gaan. Consumenten zouden hun games online gaan kopen in plaats van bij een fysieke winkel. Op deze voorspellingen haakten shortsellers in. Maar nu de trend zich tegen hen keert, moeten ze als de wiedeweerga hun verliesgevende positie afdekken door aandelen te kopen. Hierdoor versterken zij de koersstijgingen en graven ze hun eigen graf. Afgelopen vrijdag steeg de koers van GameStop van 45 naar 65 dollar, maandag naar 100 dollar, dinsdag naar 160 dollar en woensdag naar 335 dollar.

Aandelen goedkoop inkopen

Shortselling is zo oud als de beurs zelf. Speculanten die slecht nieuws verwachten over een beursfonds – in de 17de eeuw was dat bijvoorbeeld het vergaan van een VOC-schip – verkopen aandelen op termijn, bijvoorbeeld over zes maanden. Zij verwachten dat de koers dan is gedaald. De aandelen die op dat moment daadwerkelijk moeten worden geleverd, kunnen ze dan veel goedkoper inkopen. Het verschil (degene die beloofd heeft de aandelen te kopen, betaalt de zes maanden geleden afgesproken prijs) strijken ze op.

Maar als het aandeel juist stijgt, gaan ze zelf het schip in. En dat is gebeurd met de shortpositie in GameStop. Op WallStreetBets zijn beleggers massaal dit aandeel gaan kopen. Daarbij maken ze gebruik van de hefboomwerking door onder meer callopties te kopen – opties die anticiperen op de koersstijging. Deze opties kunnen tegenwoordig in de VS zonder provisiekosten worden aangeschaft.

Hierdoor kunnen ze op papier een veelvoud van de aandelen aanschaffen. Zo wist een belegger dinsdag met 50 duizend dollar aan opties een positie in te nemen die hem of haar 26 miljoen oplevert. Niemand had gedacht dat kleine speculanten één front zouden kunnen vormen en de grote een koekje van eigen deeg zouden kunnen geven. Maar het spel is riskant. Als een aantal deelnemers van WallStreetBets de winst voortijdig wil opstrijken en de aandelen gaat verkopen, zouden de koersen ook weer kunnen kelderen.

Financiële injectie

Op dit moment zijn de speculanten van WallStreetBets aan de winnende hand. Het hedgefonds Melvin Capital zou door de shortpositie in GameStop zelfs in financiële problemen zijn gekomen. Het zou een financiële injectie van 2,75 miljard dollar hebben gekregen. De Financial Times meldde woensdagavond dat Melvin Capital zijn positie gesloten zou hebben.

Tesla-oprichter Elon Musk, de rijkste mens op aarde, heeft de speculanten op WallStreetBets een hart onder de riem gestoken met een tweet over ‘Gamestonk’. Veel van deze speculanten hebben nu dollartekens in de ogen en beperken de aankopen niet alleen meer tot Gamestop. Ze zoeken ook andere aandelen waarin andere partijen eerder massaal short zijn gegaan. Hiertoe behoren naast de winkelketen H&M en de educatieve uitgeverij Pearson ook de op de Amsterdamse beurs genoteerde winkelvastgoedketen Unibail Rodamco. De koersen van deze aandelen, waarover analisten eerder ook somber waren gestemd, schieten omhoog.