Verpleger riskeert half jaar cel voor vervalsen voorschriften Rilatine

© Pol De Wilde - VUM

Een verpleger moet zich voor de rechter verantwoorden wegens diefstal en vervalsing van doktersvoorschriften voor het bekomen van het geneesmiddel Rilatine. “Hij is beschaamd over zijn daden.” De man riskeert zes maanden cel en een boete van 6.000 euro.

pd

“Ik betoon mijn spijt aan alle mensen, collega’s en ex-collega’s in het bijzonder, die ik teleurgesteld heb. Na een donkere periode in mijn leven heb ik nu wel een nieuwe start genomen”, vertrouwde een 36-jarige verpleger uit Oudenaarde de strafrechter toe. De man wordt beschuldigd van diefstal van medische voorschriften en de vervalsing ervan. Met de valse voorschriften ging hij naar apotheken in Oudenaarde en Maarkedal om Rilatine te bekomen, een medicijn voor de behandeling van ADHD. De feiten werden in de periode van september 2015 tot februari 2016 vastgesteld.

Zware depressie

“De beklaagde was toen zelf als psychiatrische verpleger aan de slag”, lichtte aanklager Lientje Van den Steen toe. “Na een eerste verhoor toonde hij spijt, maar zelfs daarna stal en vervalste hij nog voorschriften.” Het openbaar ministerie vordert een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een effectieve boete van 6.000 euro.

De verdediging betwist de feiten niet. “Mijn cliënt is zich bewust van de ernst van de feiten en hij is beschaamd. Toen hij de zorg voor zijn terminaal zieke vader op zijn schouders nam en zijn relatie in het slop zat, kon hij het allemaal niet meer bolwerken. Hij verzeilde in een zware depressie. Omdat hij per se toch wou blijven werken, heeft hij de stap naar Rilatine gezet. Dat heeft tot een verslaving geleid. De vraag is of hij in een geestestoestand verkeerde die hem toeliet te beseffen waarmee hij bezig was.”

De verdediging vraagt de rechtbank om de onweerstaanbare dwang in overweging te nemen. Ondergeschikt wordt opschorting van straf gevraagd. De rechtbank doet uitspraak over de zaak op maandag 20 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen