© ATV

Antwerp springt naar tweede plaats na late winst tegen Waasland-Beveren

Hebben we het laatste optreden van Lamkel Zé voor Antwerp gezien of niet? ’t Zal de komende dagen duidelijk worden. Met twee goals stal de Kameroener alleszins de show tegen Waasland-Beveren, dat op een even trefzekere Frey kon rekenen. De opener van speeldag 25 leek geen winnaar op te leveren, tot Batubinsika de Great Old in het slot naar een voorlopige tweede plaats kopte.

Diederik Geypen

LEES OOK: ONS OORDEEL. Uitblinker voorin, geklungel bij Antwerpse tegengoals

Dezelfde elf namen, Lamkel Zé incluis. Vercauteren had na de zege in Eupen (0-2) geen redenen tot wisselen. “Voorlopig laat ik hem staan, omdat we hem nodig hebben”, verduidelijkte Vercauteren voor de aftrap zijn keuze op televisie. “Geef maar eens een alternatief?”, kaatste hij de vraag terug. Mbokani (nog steeds out met kuitproblemen) en Avenatti (nog niet speelgerechtigd) ontbraken.

Bertoua, je suis là

Toen Lamkel Zé na twaalf minuten een niet te missen kans in de volley over trapte, nadat hij voordien al enkele keren knullig balverlies had geleden, leek het niet de avond van de gelegenheidsspits te worden. Tot de achttiende minuut. Voor al wie voor de buis zat – quasi iedereen dus – liep de herhaling van de vorige aanval nog toen Lukaku het leer in de voeten van Lamkel Zé gooide. De Kameroener aarzelde niet en fusilleerde de bal richting winkelhaak. Een nog straffer doelpunt dan zijn goal van vorig seizoen tegen KV Kortrijk, waarna hij uitpakte met zijn ‘Lamkel Ze na kalm!’-shirt.

 ©  BELGA

Enkele weken na dat gloriemoment toverde hij op het veld van Waasland-Beveren een briefje van achter zijn scheenlappen met daarop LZ7. Ook nu haalde hij tegen de Waaslanders een papiertje tevoorschijn, dat Batubinsika als de bliksem probeerde te verfrommelen. De boodschap was de televisiecamera’s niet ontglipt: ‘Bertoua, je suis là’, stond erop te lezen. Zou hij hiermee bedoelen dat hij eerstdaags het vliegtuig opstapt richting de stad waar hij opgroeide?

De Antwerpse voorsprong was in ieder geval verdiend. Er stond voor rust slechts één ploeg op het veld. Lukaku leefde zich uit in een speeltuin en verstuurde de ene na de andere voorzet richting strafschopgebied, waar Jackers meermaals de meubelen redde. Achterin kreeg Beiranvand alle tijd om uit te voetballen. De Waaslanders konden slechts één keer dreigen, maar versierden zo wel een strafschop. Beiranvand kwam onbesuisd uit en maaide Faucher neer. Frey maakte vanop de stip zijn vijfde competitietreffer. Tegen de gang van het spel in gingen we rusten met 1-1.

Ritchie Te Laet

De thuisploeg begon met een man minder aan de tweede helft, want Ritchie was ‘Te Laet’. De sterkhouder achterin bleef maar liefst zes minuten langer dan de rest binnen door buikkrampen. Met elf tegen elf klom Antwerp een tweede keer op voorsprong, dankzij wie anders dan Lamkel Zé. Vertrekkend vanop rechts kneep het woelwater snedig naar binnen. Via de voet van Bastians en de binnenkant van de paal belandde de bal in slow motion in doel.

Het leek zo helemaal de avond van Didier te worden, maar dat was buiten Frey gerekend. Ook de Zwitser scoorde een tweede keer. Verstraete, die net geel had geïncasseerd, durfde niet in te grijpen, waardoor het Waaslandse speerpunt ongehinderd kon aanleggen. Beide teams kregen nog kansen op een derde goal. Het was uiteindelijk Batubinsika die Antwerp naar een 12 op 15 onder Vercauteren, en een voorlopige tweede plaats in de stand, kopte. Voor Waasland-Beveren worden de degradatiezorgen weer wat groter.