© AMG

Bijna 500 arrestaties tijdens verboden betogingen tegen coronamaatregelen in Brussel

Ondanks een verbod zijn zondagmiddag toch honderden betogers naar Brussel afgezakt voor twee betogingen tegen de coronamaatregelen. De politie was massaal aanwezig en sloot de betogers meteen in om met succes grote problemen of zelfs rellen te vermijden. Er werden 488 betogers opgepakt. De betogingen verliepen vreedzaam, maar de politie vond wel een hoop wapens.

Betogers wilden zondag aan het Atomium en in de buurt van het Centraal Station betogen tegen de coronamaatregelen, maar die betogingen werden door de politie allebei verboden. Op sociale media werd wel nog opgeroepen om naar de hoofdstad af te zakken. Om ontsporingen of rellen te voorkomen, was de politie daarom massaal aanwezig aan de stations Brussel-Noord en Brussel-Centraal.

De politiemacht rond Brussel-Centraal en aan de Kunstberg was indrukwekkend. Honderden agenten van de oproerpolitie en tientallen combi’s stonden er opgesteld. De honderden aanwezige betogers werden in een grote perimeter ingesloten en zo bij elkaar gehouden. Verschillende aanwezigen scandeerden er dat ze hun vrijheid terug willen, maar de situatie escaleerde nooit.

488 arrestaties

De politie pakte in de buurt van de grote Brusselse treinstations uiteindelijk 488 mensen op. Volgens de politie waren er heel wat voetbalsupporters van een vijftal eersteklasseclubs aanwezig. De manifestanten kwamen zowel uit Vlaanderen als uit Wallonië en deden dat met een gezamenlijke boodschap. Ze vinden de coronamaatregelen te streng en eisen hun vrijheid en hun sociale leven terug.

Hoe meer arrestaties er gebeurden, hoe meer betogers Brussel verlieten. De tientallen die toch besloten te blijven hangen, werden sinds 14 uur één per één ingerekend. Daarmee nam de kans op rellen of grote problemen ook zienderogen af. Uiteindelijk kon het protest daarmee beëindigd worden.

Wapens

Dat het evengoed niet zo vreedzaam had kunnen verlopen, tonen de voorwerpen die de politie aantrof bij verschillende betogers. Een katapult, messen, voetzoekers, bengaals vuur, versterkte handschoenen en een gebitsbeschermer werden in beslag genomen. De personen die deze voorwerpen bij zich hadden, mogen zich aan een proces-verbaal en mogelijk een gerechtelijk gevolg verwachten.

Vorige zondag werd aan de Brusselse Kunstberg ook een betoging tegen klassenjustitie verboden, ook toen daagden toch heel wat betogers op. Die manifestatie werd toen gedoogd door de politie, maar liep nadien uit de hand, waarna er massaal werd overgegaan tot arrestaties.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

jvh, amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

 ©  amg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER