Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBozar

Nieuwe zoektocht naar Bozar-directeur moet in maart worden afgerond: ‘Verder uitstel heeft weinig nut’

De Bozar.Beeld BELGA

De Zwitser Christian Longchamp wordt dan toch niet de nieuwe directeur van Bozar. Anderhalf jaar nadat de procedure werd opgestart, zit het dossier op politiek niveau helemaal vast. Deze week wordt een nieuwe zoektocht opgestart, die al in maart resultaat moet opleveren.

De brand op het dak van Bozar, die twee weken geleden uitbrak, werd dan wel snel geblust, maar de politiek handelt minder snel dan de brandweer. Ruim anderhalf jaar nadat de zoektocht naar een opvolger voor algemeen directeur Paul Dujardin werd opgestart, is de volgende leider van Bozar nog niet gevonden. Daarom zal de raad van bestuur een nieuwe procedure opstarten, die door bevoegd minister Sophie Wilmès (MR) deze vrijdag aan de ministerraad zal worden voorgelegd.

Het leek er nochtans op dat de Zwitser Christian Longchamp, die eerder als dramaturg aan de slag was bij de Opéra National in Parijs en bij de Brusselse opera De Munt, in polepositie lag. Longchamp droeg de voorkeur weg van Wilmès. Huidig directeur Paul Dujardin, die het Paleis voor Schone Kunsten al twintig jaar leidt, kwam de laatste jaren steeds vaker en steeds zwaarder onder vuur te liggen van het eigen personeel, dat tot tweemaal toe een motie van wantrouwen indiende en in de pers om zijn ontslag vroeg. Met de aanstelling van Longchamp wilde Wilmès een nieuwe wind laten waaien aan de Kunstberg. Maar de socialisten, aan beide kanten van de taalgrens, lagen dwars: zij vinden Dujardin de geknipte figuur om Bozar te blijven leiden.

De aanstelling van een nieuwe directeur sleept al meer dan anderhalf jaar aan, te wijten aan “putten in de weg”, klinkt het in politieke kringen. Begin juni 2019 hadden dertien kandidaten zich gemeld, van wie er drie werden weerhouden: Dujardin, die er al drie termijnen als Bozar-directeur heeft opzitten, bleef samen over met Longchamp en Jan Raes. Die is inmiddels directeur bij Opera Ballet Vlaanderen. Ook Longchamp heeft inmiddels zijn kandidatuur ingetrokken. “Mijn kandidatuur dateert van vóór corona en de brand”, zegt hij in De Tijd. “In de huidige moeilijke economische omstandigheden zou ik er niet meer op mijn plaats zitten.”

De aanstelling liep vertraging op toen de federale regering in 2019 in lopende zaken ging. De politieke verantwoordelijkheid lag aanvankelijk bij Wilmès’ partijgenoot Didier Reynders, maar die had nog geen beslissing genomen toen hij in december 2019 Europees commissaris werd. 

Omdat er “een complete blokkering” is in de ministerraad wordt er nu een nieuwe procedure opgestart. “De raad van bestuur bepaalt de procedure en legt het tijdschema vast”, zegt Wilmès bij monde van haar woordvoerder. “Op basis daarvan zal de minister dan een oproep tot het indienen van kandidaturen doen.” De raad van bestuur krijgt hulp van een extern selectiebureau. De Kanselarij van de Eerste Minister zal de aanvragen onderzoeken op hun ontvankelijkheid.

Begin maart zou op de ministerraad al een nieuwe naam moeten worden voorgedragen. “Verder uitstel heeft weinig nut”, klinkt het in de regering. “Het is belangrijk dat er vaart achter zit.” Daarbij komen nog wel enige complicaties kijken: tegen dan zou er immers ook een nieuwe raad van bestuur moeten zijn. In het Staatsblad verscheen maandag een oproep om nieuwe leden te vinden, niet alleen voor de raad van bestuur van Bozar, maar ook voor die van De Munt en het Nationaal Orkest, de twee andere federale culturele instellingen die Wilmès in haar portefeuille heeft zitten. De deadline voor die oproep valt op 15 februari. Terwijl de huidige raad van bestuur de procedure uitschrijft, zal de nieuwe directeur worden ingewerkt door een nieuwe raad van bestuur.

Inmiddels blijft Dujardin aan als interim-directeur, om Bozar nog minstens tot maart door de coronacrisis en de nasleep van de brand te loodsen. “Er zijn nu prioriteiten en dringende noden die het best kunnen behandeld worden door de huidige directie”, is de redenering.