Direct naar artikelinhoud
Cultuurprijzen

Fintro verdeelt 76.000 euro aan cultuurprijzen voor jong talent

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is één van de ambassadeurs van de nieuwe prijs.Beeld Photo News

Drie jaar na het einde van de Fintro Literatuurprijs steekt de bank de schouders onder nieuwe Belgische cultuurprijzen. Fintro Supporting Young Artists verdeelt 76.000 euro aan prijzengeld over drie categorieën. De laureaten winnen verder het mentorschap van onder meer Sidi Larbi Cherkaoui, de gebroeders Dardenne en Sachli Gholamalizad.

“Ik zit in een luxepositie, ik heb een vangnet. Beginnende kunstenaars en artiesten niet. Ik dacht: ‘Wat zou ik doen in deze situatie als 24-jarige?’ Het zou over en out zijn”, vertelt schrijver en initiatiefnemer Toni Coppers over het ontstaan van Fintro Supporting Young Artists. De naam van de nieuwe cultuurprijzen dekt de lading: Coppers wil de zwaarst getroffen groep in een zwaar getroffen sector een hart onder de riem steken én een duw in de rug geven.

Supporting Young Artists bekroont op 21 oktober het beste Nederlandstalige en het beste Franstalige boek van een auteur tussen de 18 en 32 jaar. Naast de twee prijzen voor literatuur, is er een categorie voor beeldende kunsten en fotografie, en voor film, dans en theater. De winnaar krijgt 12.000 euro, de tweede en derde elk 2000 euro. Daarnaast wordt 12.000 euro aan prijzengeld verdeeld onder de publieksprijzen.

Het idee kreeg vier maanden geleden vorm in het hoofd van Toni Coppers. Hij klopte vervolgens aan bij Luc Keppens, CEO van Fintro. Ze kwamen samen tot een akkoord voor minstens drie jaar. “Deze prijzen mogen geen eendagsvlieg zijn. Ik stond erop een duurzaam verhaal uit te werken”, stelt de misdaadauteur.

“Ik heb bovendien zes ambassadeurs aangeduid: actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad, choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Koen Vanmechelen, schrijver Jeroen Olyslaegers en cineasten Jean-Pierre en Luc Dardenne. Als zo’n grote namen een engagement aangaan, kan je het niet maken dat het voorbij is na een jaar.”

Natraject

“Het is belangrijk dat niet alleen de overheid maar ook particuliere initiatieven de kunstwereld ondersteunen. We willen hoop geven voor de toekomst”, laat Luc Keppens van Fintro optekenen. De organisatie doet de komende maanden beroep op het netwerk van culturele organisaties en instellingen, op musea en academies en op de gespecialiseerde pers om kandidaten naar voor te schuiven.

Schrijver Toni Coppers nam het initiatief voor de nieuwe cultuurprijzen.Beeld Joris Casaer

Anders dan bij de Ultima’s, de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap, is er met Fintro Supporting Young Artists geen politiek gemoeid. “We zijn 200 procent onafhankelijk. We willen het brede culturele middenveld contacteren.” Ook de juryleden zullen aan talentspotting doen. “Daarom heb ik bewust voor een diverse selectie aan poortwachters gekozen. Er zijn relatief weinig oude krokodillen bij zoals ik”, lacht Coppers. “Juryleden als Warda El-Kaddouri, Dina Dooreman en Bouchra Lamsyeh hebben de vinger aan de pols en een neus voor talent. Een 60-jarige weet minder goed waar een 25-jarige mee bezig is in theater of literatuur. De opzet is vooral om relevante cultuurprijzen uit te reiken.”

Met een totaal van 76.000 euro aan prijzengeld gaat het om een van de hoogste bedragen die in België aan cultuurprijzen zal worden uitgedeeld. Toni Coppers wil het daar echter niet bij laten. “Naast de financiële beloning willen we de jonge kunstenaars blijven ondersteunen. Het Franstalige literatuurluik wordt georganiseerd met de hulp van de mensen achter de Foire du Livre. Zij hebben een natraject uitgewerkt dat we op elke categorie zullen toepassen, waarbij de laureaten kunnen deelnemen aan workshops over fiscaliteit, organisatie, enzovoort.” Er is tenslotte ook een rol voor de ambassadeurs, die de rol van mentor op zich nemen.

Voorlopig valt vooral de afwezigheid van muzikanten op. “Dat klopt, omdat er reeds verschillende initiatieven zijn voor muzikanten en minder voor de andere kunsten”, besluit Coppers. “Het is de eerste editie. Er zullen fouten gemaakt worden, maar daaruit willen we leren.”

In juni en september bepaalt een vakjury de genomineerden. Op 21 oktober vindt de uitreiking plaats.