Laurens Sweeck scoort twee op twee en wint nu ook in besneeuwd Lille

Laurens Sweeck heeft een sterk weekend op passende wijze afgesloten. De man uit Schriek won zaterdag al de slotmanche van de Superprestige in Middelkerke en bleek nu ook de beste tijdens de voorlaatste wedstrijd van de X²O Badkamers Trofee. Sweeck domineerde de Krawatencross in Lille en pakt zo een twee op twee.

Sam Varewyck

Na het opmerkelijke schouwspel in Middelkerke zaterdag - Pauwels Sauzen-Bingoal palmde het volledige podium in, maar na afloop was er veel te doen rond de ploegtactiek - werd er zondag in Lille ‘gewoon’ opnieuw gecrost. In omstandigheden die de meeste deelnemers niet gewend zijn: ook in de Kempen had het afgelopen nacht immers gesneeuwd, waardoor het zand aan de Lilse Bergen voorzien was van een wit tapijtje.

De Krawatencross werd dit jaar wel zonder de beide grote tenoren van het veld gereden. Mathieu van der Poel won vier van de voorbije zes edities, de andere twee (waaronder het BK in 2016, nvdr.) waren een prooi voor thuisrijder Wout van Aert. Beide heren bereiden zich momenteel voor op het nakende wegseizoen en stuurden daarom hun kat. Tenzij Tom Meeusen voor een enorme verrassing zorgde - hij won in 2012 en was de enige ex-winnaar die aan de start verscheen in Lille - zou de Krawatencross dus een nieuwe naam op de erelijst krijgen.

Duel tussen nummers één en twee

Zoals wel vaker nam Quinten Hermans de beste start. Maar al snel werd het commando overgenomen door Eli Iserbyt en Toon Aerts, de nummers één en twee in de X²O Badkamers Trofee. Met een voorsprong van 2’46” in het klassement hoefde Iserbyt niet veel schrik te hebben, maar de Europese kampioen nam geen risico. Hij snoepte aan het einde van de eerste ronde de vijftien bonificatieseconden weg voor de neus van Aerts en liep zo vijf tellen uit in de stand.

Na het tussensprintje van Iserbyt en Aerts viel het in de tweede ronde wat stil. Het signaal voor Laurens Sweeck om het gashendel open te draaien. Aerts stribbelde nog even tegen, maar zag de man uit Schriek al snel kleiner worden. Sweeck beschikte net zoals een dag eerder in Middelkerke over een paar sterke benen en was gaan vliegen.

Strijd om ereplaatsen

Achter de ontketende Sweeck klitte het samen. Aerts en Iserbyt kregen het gezelschap van Lars van der Haar, Corné van Kessel, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Felipe Orts en Daan Soete. Vooral Corné van Kessel, recent vader geworden, kende een sterke dag. De man van Tormans Cross toonde zich heel bedrijvig en ging in de voorlaatste ronde samen met Iserbyt op avontuur. Hermans en Vanthourenhout volgden op korte afstand, terwijl Aerts er net zoals in Middelkerke door zakte.

Laurens Sweeck trok zich intussen weinig aan van de strijd in de achtergrond. De Belgische kampioen van 2020 won voor het eerst in zijn profcarrière de Krawatencross en deed dat met een comfortabele voorsprong. Michael Vanthourenhout schudde nog een sterke slotronde uit de benen en werd net zoals in Middelkerke tweede, Corné van Kessel werd knap derde. Eli Iserbyt kwam als vierde binnen en loopt weer uit in de stand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden