Direct naar artikelinhoud
OnderwijsUpdate

Smartschool gaat plat net bij start afkoelingsweek in het secundair: ‘Dit was onmogelijk te voorspellen’

Smartschool gaat plat net bij start afkoelingsweek in het secundair: ‘Dit was onmogelijk te voorspellen’
Beeld Photo News

 De schoolweek is voor veel leerlingen en leerkrachten begonnen met een overbelaste Smartschool. Intussen zou het digitale platform voor scholen weer “werkbaar” zijn, zegt een woordvoerster namens het bedrijf. ‘Het niveau van activiteit was niet te voorspellen.’

, en

In het secundair onderwijs start vandaag de ‘afkoelingsperiode’. Die duurt van 8 tot en met 12 februari, de week voor de krokusvakantie. De meer dan 1.000 middelbare scholen in Vlaanderen blijven dicht, maar de leerlingen krijgen voltijds afstandsonderwijs. Dat gebeurt meestal via Smartschool, maar daar bleken ze vanochtend meteen met capaciteitsproblemen te kampen doordat heel veel gebruikers tegelijkertijd proberen in te loggen. 

Op sociale media uiten heel wat gebruikers, zowel leerlingen als leerkrachten, hun ontevredenheid. Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) te zullen ondervragen over de problemen. “Flashback naar maart... Hoe kan dit nu? Alsof Smartschool deze keer niet wist dat de ‘afkoelingsweek’ een grote piek in gebruik zou veroorzaken. En wat met die 200.000 euro van Ben Weyts om capaciteit te versterken?” 

Het bedrijf zegt dat het extra maatregelen nam voor de afkoelingsweek. “Smartschool heeft onder meer nog 250.000 euro extra geïnvesteerd om de systemen op te schalen. Maar de activiteit lag minstens drie keer zo hoog in vergelijking met de vorige lockdown, en dat terwijl de lagere scholen nog open zijn”, aldus de woordvoerster. “Zo’n hoog niveau was niet te voorspellen. Dat is echt uitzonderlijk.”

Met live lesgeven zouden er geen problemen geweest zijn. Wel liepen de algemene activiteiten binnen het systeem moeilijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uploaden van materiaal door leerkrachten, of het downloaden van taken door leerlingen. Intussen is Smartschool weer werkbaar, zegt de woordvoerster. “In bepaalde regio’s kunnen er wel nog problemen zijn met de netwerkproviders. Maar dat heeft met ons niets te maken.”

Ook vorig jaar waren er al meteen problemen bij Smartschool tijdens de eerste dag digitaal onderwijs in de lockdown. Het ging toen om meer dan een verdubbeling in gebruik in vergelijking met de “reeds bijzonder drukke weken voor de paasvakantie”. Voor sommige onderdelen was dat zelfs een veertigvoudige toename ten opzichte van normale lesdagen.