Opstartproblemen bij Smartschool: ‘Op minder dan een uur tijd waren er meer dan 1,2 miljoen aanmeldingen’

 ©  katrijn van giel

Verschillende scholen ondervonden maandagochtend problemen met Smartschool. De ‘afkoelingsweek’ in het secundair onderwijs maakte dat alle scholen tegelijk verbinding trachten te maken. ‘We hadden geanticipeerd op deze week, maar deze aantallen hadden we niet kunnen voorzien’, reageert Smartschool.

km, mdm

De ‘afkoelingsweek’ in het secundair onderwijs start met een kink in de kabel: Smartschool, het digitale onderwijsplatform, laat het afweten. Van 8 tot en met 12 februari rekenen de middelbare scholen allemaal tegelijk op het platform om les te kunnen geven. Dat zorgde voor capaciteitsproblemen op het netwerk.

‘Op minder dan een uur tijd waren er meer dan 1,2 miljoen aanmeldingen’, reageert de woordvoerder van Smartschool. ‘We hebben geanticipeerd op deze week, maar dit astronomische getal konden we niet voorzien.’ Het aantal aanmeldingen is drie keer meer dan tijdens een piek tijdens de eerste lockdown, aldus de woordvoerder.

‘Na de problemen met het opstarten is alles snel gestabiliseerd’, klinkt het. ‘Mogelijk zullen er nog kleine storingen zijn op piekmomenten – zoals bij het begin van een lesuur.’ De woordvoerder benadrukt dat Smartschool Live niet heeft platgelegen, maar enkel het algemeen gebruikersplatform. Wie de status van Smartschool op de voet wil volgen, kan terecht op status.smartschool.be.

Hogere prijzen, extra steun

Veel gebruikers kunnen de problemen maar matig appreciëren. Zeker omdat het Belgische bedrijf dit jaar z’n prijzen heeft verhoogd.

Na de eerste lockdown kreeg Smartschool ook geld van de Vlaamse overheid om capaciteitsproblemen te voorkomen. ‘Hoe kan dit?’, vraagt Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) zich af op Twitter. ‘Wat met de 200.000 euro van Onderwijsminister Ben Weyts om de capaciteit te versterken?’, schrijft ze. Ook Groen stelt zich vragen. ‘De afkoelingsweek is weken geleden aangekondigd. Problemen in het voorjaar waren begrijpelijk. Nu veel minder. Zeker met de extra steun van de Vlaamse regering’, aldus parlementslid Elisabeth Meuleman.

Vanwege het coronavirus werden de fysieke lessen in het secundair onderwijs een week opgeschort. De regering hoopt de verspreiding van het virus met deze ‘afkoelingsweek’ na de krokusvakantie af te remmen.