Ultrasimpel pastarecept met hele blok feta gaat viraal: onze redactrice doet de smaaktest
In Finland is het zoeken naar feta: in de supermarkten is de schapenkaas uitverkocht sinds het hele land verknocht raakte aan het ‘Uunifetapasta’-recept van foodblogster Jenni Häyrinen. Het steringrediënt: een hele blok feta, onversneden. Ook op videoplatform TikTok ging het recept viraal en nu lijkt de hele wereld de pasta te maken. Redactrice Stéphanie test het recept, maar moest eerst – ja, echt – drie winkels af voor ze feta vond.
Het fameuze recept van de Finse Jenni Häyrinen (@liemessa) dateert al van 2019. Toen publiceerde ze de blogpost getiteld ‘Uunifetapasta’: een pasta die niet meer vereist dan kerstomaatjes en een complete, onversneden blok feta in de oven, afgewerkt met basilicum, rode peper en knoflook. Het recept werd een instant hit in Finland. “De verkoop van feta steeg met 300 procent en supermarkten konden de vraag niet bijhouden. Ondertussen heeft mijn originele blogpost meer dan 2,7 miljoen views. Ter vergelijking: Finland heeft 5,5 miljoen inwoners”, schrijft Häyrinen in een recente post. Ondertussen heeft ze 4 februari zelfs uitgeroepen tot ‘International Uunifetapasta Day’.
Wanneer het Finse recept later bij de Amerikaanse foodblogster MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial) terechtkwam, ging de bal nog meer aan het rollen. Smith vertaalde het recept naar het Engels, et voilà: ook de Verenigde Staten waren hooked. Deze maand bereikt de hype zijn hoogtepunt, nadat Smith het recept op sociaal videoplatform TikTok besloot te delen. Het filmpje vergaarde ondertussen 260.000 likes en de hashtags #uunifetapasta en #bakedfetapasta zijn respectievelijk goed voor 4 en 46 miljoen views.
Het recept
Dat het recept zo aanslaat, hoeft niet te verbazen. Een absurde hoeveelheid kaas doet mensenharten altijd sneller smelten. En de ‘Uunifetapasta’ is écht een simpel gerecht. Niet het soort ‘simpel’ waarvoor je nog een halfuur groenten staat te snijden, acht kruiden en drie kookpotten nodig hebt. Nee, een ovenschaal en een pot voor de pasta is al wat je gebruikt. En het enige dat je snijdt, is wat verse basilicum, rode peper en knoflook.
De ingrediënten:
450 g pasta (naar keuze), 1 blok (200 g) feta, olijfolie, 1 rode peper, 500 g kerstomaatjes, 4 teentjes knoflook (optioneel), handvol verse basilicum, peper, zout
Zo maak je het:
1. Plaats de blok feta in een ovenschaal, besprenkel met fijngesneden rode peper en olijfolie. Voeg de kerstomaatjes aan de ovenschaal toe, besprenkel met olijfolie en peper en zout.
2. Bak 15 minuten in de oven op 200 °C. Verhoog de temperatuur daarna naar 225°C, zet de gril aan en plaats de ovenschaal dichter bij de gril. Laat nog 10 minuten verder bakken. Kook ondertussen de pasta al dente.
3. Haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de gesneden basilicum toe en, indien gewenst, gesneden knoflook (een andere optie is om de gehalveerde teentjes toe te voegen voor je de ovenschaal in de oven steekt). Voeg de gekookte pasta toe en meng alles tot het een smeuïg geheel wordt.
Of volg deze TikTokvideo van MacKenzie Smith.
(Lees verder onder de video.)
Maar is het ook lekker? Redactrice Stéphanie doet de test
“Het is een ijskoude maandagavond in Leuven en ik wandel de hele stad door op zoek naar feta. Ja, echt: bij twee supermarkten al lag de schapenkaas niet meer in de rekken. Zijn de Leuvense studenten mee met de hype? In een supermarkt iets buiten de stad heb ik meer geluk: nog zeker zeven blokken in de koelkast. Halleluja!”
“Thuis volg ik het recept. Al is er niet veel te volgen aan: dump de kerstomaatjes en de feta in een ovenschaal, kruid en beolie alles, steek het de oven in en that’s it. Voor een luie keukenprinses als ik, uitgeput na een pittige werkdag en een uur doorheen besneeuwd Leuven glibberen, is dit hémels. Terwijl de pasta op het vuur pruttelt, snij ik de look en de basilicum.”
“De oven doet ‘ping!’, ik voeg de pasta, basilicum en knoflook toe en meng alles. Tip: voeg zo weinig mogelijk pastawater toe. Dat maakt de kaasbrij iets minder smeuïg. Maar de geuren die uit de ovenschaal opstijgen: wauw. De smaak? Top. Ik vreesde dat de feta ging overheersen, maar ben blij verrast door hoe gebalanceerd alles is. Pittig knoflooksmaakje wel, en dat proef ik nog de hele avond. Minder look erin als dat niet je ding is dus. Een verrassend gerecht? Dat niet. Het is gewoon feta, tomaat en kruiden. Simpel in alle opzichten. Maar ook simpelweg lekker. Zeker voor hoe absurd weinig moeite ik deed.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
Klassiekers zijn er om gekoesterd te worden, en daar is de oester er één van. Met dit feestelijke hapje geef je je apero net wat meer cachet. Geen parels, wel een heerlijke combinatie van de zilte smaak van oesters met een laagje van paprika, peterselie en, jawel, wodka. Slurp! -
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata