Winter in Brussel, archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Winter in Brussel, archiefbeeld ter illustratie. © Photo News

We verbruiken een kleine kerncentrale aan elektriciteit extra tijdens dit winterweer, aardgasverbruik piekt

Het vriesweer zorgt ervoor dat het aardgasverbruik in ons land piekt. Tegelijkertijd zorgt de koudeprik ervoor dat meer elektriciteit wordt verbruikt dan normaal: 800 megawatt, oftewel de productie van een kleine kerncentrale. 

32 reacties

  • Alexa Grieken

    3 jaar geleden
    Zonet gelezen, ook al verbruiken we een kerncentrale extra, toch gaan alle kerncentrales dicht in 2025. Begin maar al ter sparen want de prijzen zullen serieus de hoogte ingaan. Een volksreferendum was op zijn plaats geweest maar de niet verkozen Groenen van Vivaldi moeten hun wil hebben.
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Engie heeft enkele gascentrales gesloten door de concurrentie van de volledig afgeschreven kerncentrales, na 2025 is dat voorbij. Maar Engie heeft nog meer gascentrales open gehouden, die zijn dus wèl rendabel, en die liggen nooit stil ook niet tijdens de zomer. Maar als er subsidies zouden nodig zijn, dan is dat maar zo, je maakt geen winst zonder eerst te investeren.
  • René Verhoeven

    3 jaar geleden
    Gascentrales zijn niet rendabel tijdens zomer Yves met dergelijke marktprijzen, daarom heeft Engie die gesloten en gesloopt, zij zijn geen vzw. Groene stroom komt bijna gratis op het net doordat het langs andere weg met subsidies betaald wordt, volledig oneerlijke concurrentie. Enkel nucleair kan concurreren tijdens zomermaanden. Dus nieuwe STEG's komen er zeker niet als er geen grote vergoedingen tegenover staan tijdens zomer als ze moeten stil liggen. Nog een extra kost bij door hernieuwbaar!
  • Yves Steenssens

    3 jaar geleden
    Halt toeroepen aan alle nutteloze astronomische winstobjecten :"10 X fossiel ons kernpark vervangen" : Automomentkeuring (rij 25 km tankwagens verplaatsing autopark jaar) - Eco handel 1/4 aankoop is gemidd.energiekost X2 initieel oudje 10.000L) ,Certificaten , Rijscholen , LEZ( 1/4 10.000L brandstof gemidd. vervanging één vehikel) , Globalisatie(één container 1000L brandstof heen en terug, catastrofe milieu) ,Autolamp. aan (2-4%), Luchtvaart (stop subsidie) Suez heeft al onze back-up gesloopt
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Als we alle kernreactoren vervangen door gascentrales, zal onze totale CO2-uitstoot stijgen met 4 % (bron: Energielabo UGent). Wanneer 1 auto op 6 elektrisch rijdt, en dat komt er, als was het maar door de elektrificatie van de firmawagens, is dat al gecompenseerd. Hernieuwbaar is zoveel meer dan enkel wind en zon, 100 % hernieuwbaar is tegen 2050, tegen dan is er genoeg opslagcapactiteit genoeg. Groothandelsprijzen van elektriciteit boekten in 2020 een laagterecord.