Radio 1

Corona doet poëzie kopen; dichteres Delphine Lecompte voert top-10 aan

Vorig jaar zijn in Vlaanderen 10 procent meer poëziebundels verkocht dan in 2019; in Nederland is er een tegenovergestelde trend. Tijdens de afgelopen Poëzieweek gingen de gedichten van Delphine Lecompte het vaakst over de toonbank. En gedichten voor kinderen blijken heel populair.

"In onzekere tijden stijgt de nood aan poëzie". Dat zegt het Poëziecentrum, terugblikkend op de Poëzieweek van eind januari-begin februari en op de positieve verkoopscijfers. In heel 2020 zijn in Vlaanderen 10 procent méér dichtbundels verkocht dan in 2019. En tijdens de Poëzieweek zelfs 123 procent meer dan in een gewone week. Boeken met kindergedichten bleken bijzonder populair; daar was er een vervijfvoudiging.

De Brugse dichteres Delphine Lecompte voert de top-tien van best verkochte bundels aan tijdens de Poëzieweek, met de verzameling "Best of Delphine Lecompte". Haar recentste bundel "Een vrolijke verwoesting" uit 2019 staat op plaats 6.  Lecompte kreeg grote mediabekendheid door haar succesvolle deelname aan De Slimste Mens, en haar uitgesproken opinies over Bart De Pauw of andere actuele kwesties. Als we de cijfers over heel 2020 bekijken (bron GfK), dan staat Delphine Lecompte op de 5e en de 9e plaats. 

Nederland volgt de stijgende trend niet; daar is de verkoop van poëzie vorig jaar met een kwart gedaald. Tijdens de Poëzieweek was er wel een heropleving, zelfs al zijn de boekhandels in Nederland dicht wegens corona. 

Tijdens de Poëzieweek waren andere goed verkopende dichtbundels "In mijn mand" van Lieke Marsman, de nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands, "Het stad in mij" van Maud Vanhauwaert, "voor jou wou ik een huis zijn" van David Troch en "Ik wens je geluk" van Leo Bormans. In vertaling vielen de gedichten van Rupi Kaur en Paul Celan in de smaak, blijkt nog uit de verkoopscijfers tijdens de Poëzieweek.

Maud Vanhauwaert reageert op de cijfers in "De wereld vandaag" op Radio 1. Ze is niet verbaasd dat mensen meer poëzie lezen in deze tijd. Ze denkt ook dat er een golf van nieuwe boeken aankomt, nu schrijvers veel tijd hebben. Beluister het gesprek hier:

Tiende Poëzieweek met gratis boekje van Ramsey Nasr

Volgend jaar is de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland aan haar tiende editie toe, met als thema "natuur". Ramsey Nasr, in het verleden onder meer stadsdichter van Antwerpen én Dichter des Vaderlands in Nederland, zal dan het Poëziegeschenk schrijven onder het motto "bloesemingen en overvloed". Dit jaar was het thema "samen" en werd de cadeaubundel geschreven door Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi.

Het valt dus op dat poëzie heel geliefd is in coronatijden. Dat bleek ook uit allerlei initiatieven van de voorbije maanden, zoals de "Dichters van wacht", waarbij je een nummer kon bellen voor een gesprekje en een live voorgelezen gedicht. Of de "Gedichtenkrans", die gedichten aanbood aan de nabestaanden van coronaslachtoffers. Op nogal wat uitstalramen zijn gedichten geschreven en geïllustreerd.    

Ook geëngageerde poëzie valt in de smaak. Denk aan het gedicht "The hill we climb" van Amanda Gorman tijdens de eedaflegging van de Amerikaanse president Joe Biden of het succes van de debuutbundel "Zonder het licht te breken" van de Antwerpse Amina Belôrf.

Meest gelezen