Net als Lady & de Vagebond: 4 romantische pastagerechten om van te smullen
Liefde gaat door de maag, en wie laat zich niet graag verleiden door een heerlijk bord pasta? Foodstylist Sonja Peeters is alvast fan. Ze serveert vier romantische pastagerechten, zodat jij, net als Lady & de Vagebond, je eigen Bella Notte kunt beleven.
SPAGHETTI MET AUBERGINE-GEHAKTBALLETJES
Voor 4 personen • 40 min.
• 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, geperst • 2 el tomatenpuree • 2 el balsamicoazijn • 250 ml runderbouillon • 800 g tomatenblokjes, blik • 2 el verse tijmblaadjes • 400 g spaghetti • handvol basilicumblaadjes • 30 g geraspte Parmezaanse kaas
Voor de balletjes
• 1 aubergine, in kleine blokjes • 3 el geraspte Parmezaanse kaas • 1 el mosterd • 500 g gemengd gehakt • 1 ei • 60 g paneermeel • bosje basilicum, grof gehakt • peper en zout
Zo ga je te werk
1> Maak eerst de balletjes en roerbak daarvoor de aubergineblokjes goudbruin in olijfolie. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Meng er vervolgens de Parmezaanse kaas, de mosterd, het gehakt, ei, paneermeel en het basilicum onder. Kruid met peper en zout en kneed goed onder elkaar. Vorm met vochtige handen balletjes van het aubergine-gehaktmengsel. Bak de balletjes rondom goudbruin in olijfolie.
2> Fruit de ui met de look glazig in olijfolie. Voeg de tomatenpuree en balsamico toe en laat 1 minuut verder koken. Giet er de bouillon bij en voeg ook de tomatenblokjes, tijm, peper en zout toe. Breng op een zacht vuur aan de kook, leg er de balletjes in en laat 20 minuten sudderen.
3> Kook ondertussen de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en verdeel de pasta over de borden. Schep er de balletjes met de tomatensaus op en werk af met extra olijfolie, basilicum en parmezaan.
TIP: Meng voor wat extra pit een fijngehakte chilipeper of een snuifje chilipoeder onder het gehaktmengsel.
LINGUINE MET ZEEDUIVEL IN CURRYSAUS
Voor 4 personen • 30 min.
• 400 g zeeduivel • bloem • arachideolie • 1 ui, gesnipperd • 1 teentje knoflook, geperst • 2 cm gember, geraspt • 1 stengel citroengras, fijngesneden • 2 el gele currypasta • 400 ml kokosmelk • 100 ml visbouillon • 250 g suikererwten, in de lengte gehalveerd • sap van 1 limoen • 1 tl vissaus • 1 chilipeper, in ringen • 400 g linguine • bosje koriander • 30 g pinda’s, grof gehakt • peper en zout
Zo ga je te werk
1> Snij de vis in hapklare blokjes. Droog de vis goed af, kruid met peper en zout en rol ze door wat bloem. Bak de blokjes in hete olie rondom bruin.
2> Bak de ui met de look en de gember glazig in olie. Voeg het citroengras en de currypasta toe en roerbak 2 minuten. Blus met de kokosmelk en de bouillon en breng aan de kook. Leg er de suikererwten in. Proef en breng op smaak met het limoensap, vissaus, peper en zout.
3> Voeg na tien minuten de vis en de chilipeper toe en laat nog even doorkoken. Kook ondertussen de pasta beetgaar in gezouten water.
4> Giet de pasta af en verdeel over de borden. Schep er de zeeduivel met de currysaus op en werk af met koriander en de pinda’s.
TIP: Ook lekker met zalm.
LINTPASTA MET PULLED CHICKENSAUS
Voor 4 personen • 25 min.
• 500 ml kippenbouillon • 500 g kipfilets • 400 g lintpasta • 200 g mascarpone • 200 ml lichte room • 150 g groene pesto • 4 lente-uitjes, in ringen • 150 g zongedroogde tomaten, dun gesneden • 30 g geraspte Parmezaanse kaas • 50 g rucola • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk
1> Breng de bouillon aan de kook en pocheer er de kipfilets 15 minuten in tot het vlees zacht en gaar is. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht.
2> Verwarm de mascarpone met de room en de pesto. Giet er zoveel kookvocht bij tot je een smeuïge saus hebt. Roer er de lente-ui en zongedroogde tomaten onder en laat nog even doorwarmen. Proef en kruid met peper en zout.
3> Haal de kip uit de bouillon en trek in stukjes. Voeg toe aan de saus en meng alles goed onder elkaar.
4> Verdeel de pasta over de borden en schep er de saus met de pulled chicken op. Werk af met de kaas en rucola.
TIP: In plaats van zongedroogde tomaatjes kan je ook verse kerstomaatjes nemen die je even in de oven laat poffen met wat olijfolie, peper en zout.
ORECHIETTE MET CHAMPIGNON-SPINAZIESAUS (VEGGIE)
Voor 4 personen • 30 min.
• 80 g pijnboompitten • 400 g orechiette • 500 g champignonmix • 2 sjalotjes, in ringen • 2 teentjes knoflook, geperst • 2 el gedroogde tijm • 300 g spinazie • 250 ml sojaroom • 30 g pecorino, geraspt • handvol verse oregano • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk
1> Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
2> Snij de grootste champignons in partjes. Bak de sjalotjes met de look in olie glazig. Voeg de champignons toe en kruid met de tijm, peper en zout. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Giet er de sojaroom bij en laat even doorwarmen.
3> Giet de orechiette af en vang wat van het kookvocht op. Meng de pasta, samen met de pecorino en een scheutje van het kookvocht, onder de champignon-spinaziesaus. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Verdeel de pasta over de borden, bestrooi met de pijnboompitten en werk af met de oregano.
TIP: Voor een extra diepe smaak, kun je de champignons tijdens het bakken flamberen met een scheutje whisky.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
Scoren met spruitjes? Foodie Sonja Peeters gaat origineel aan de slag met de wintergroente
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)