© Imagedesk / Patrick De Roo

Rechter wijst claim douane af: Omega Diamonds ontsnapt aan miljardenboete

De Administratie Douane en Accijnzen heeft ook in beroep ongelijk gekregen in de zaak die aangespannen werd tegen Omega Diamonds en elf medebeklaagden. Het Antwerpse diamantbedrijf vermijdt daardoor een boete die tot in de miljarden euro kon oplopen.

JBS, Belga

Omega Diamonds had tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerd. De firma zou de vergunningen daarvoor op basis van valse documenten verkregen hebben. Volgens het openbaar ministerie en de Douane waren de steentjes in waarde verhoogd, werden er nieuwe facturen opgesteld en kregen ze ook andere Kimberly-certificaten waarop niet vermeld stond dat ze uit Angola en Congo kwamen. Omega Diamonds heeft altijd betwist dat ze niet correct gehandeld had.

Douane en Accijnzen dagvaardde Omega Diamonds, haar oprichters Sylvain G. en Arye L., vertrouwenspersoon Marc M., de financiële experts Andy B. en Yves V.D.V., de firma Tulip Diamonds in Dubai en zaakvoerders van firma’s uit Genève en Dubai. De Douane vorderde minstens 4,6 miljard euro van hen: de tegenwaarde van de ingevoerde diamanten plus dan nog een boete van 2,29 miljard euro.

Maar net als in eerste aanleg vist de Douane achter het net. “De invoer van ruwe diamant wordt in België gereglementeerd door een stelsel van vergunningen, wat de handel dus bemoeilijkt. Het hof heeft nu geoordeeld dat die Belgische regelgeving in strijd is met het Europees recht, want dergelijke handelsbelemmerende maatregelen behoren tot de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie. De zaak van de douaneadministratie was bijgevolg gebaseerd op illegale Belgische regelgeving, waardoor de vervolging werd afgewezen”, zegt advocaat Raf Verstraeten, die voor Omega Diamonds optreedt. Volgens de advocaat gaat het om belangrijke “principiële uitspraak”, die evenwel niet bindend is.

De douanezaak staat los van de minnelijke schikking van 160 miljoen euro die Omega Diamonds afsloot met het Antwerpse parket en de Bijzondere Belastinginspectie voor het ontduiken van vennootschapsbelasting. Ook de douaneadministratie had voor een minnelijke schikking kunnen opteren, maar koos ervoor om de zaak voor de rechtbank te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER