© BELGA

Goffin reageert na uitschakeling: “Vond geen antwoord op spel van Dimitrov”

Voor David Goffin eindigde de Australian Open in de kwartfinales. Tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov maakte hij woensdag nooit aanspraak op de zege. “Hij was heel solide en ik vond geen antwoord op zijn spel”, vertelde Goffin na de 6-3, 6-2, 6-4 nederlaag.

Goffin staat als nummer 11 vier plaatsen hoger op de ranking dan Dimitrov, maar daar viel woensdag in de zonovergoten Rod Laver Arena weinig van te merken. Na ruim twee uur tennis klaarde de Bulgaar de klus in ‘straight sets’.

“Dimitrov heeft mij heel goed lamgelegd”, gaf Goffin toe. “Telkens ik probeerde het heft in handen te nemen, verdedigde hij heel sterk en dwong mij weer achteruit. Met zijn slice kon hij anderzijds ook het ritme breken. Het gevoel was goed maar hij verplichtte mij telkens om een extra bal te spelen, waarop ik dan in de fout ging. Ik hoopte dat hij moe zou worden maar hij toonde geen tekenen van verzwakking.”

Goffin mist de kans om voor het eerst de halve finales van een grandslam te bereiken. Toch verlaat hij Melbourne zonder spijt. “Er is geen frustratie. Hij speelde de wedstrijd die nodig was. In de match tegen Thiem speelde mijn service een sleutelrol, maar nu heb ik niet goed opgeslagen. Hij miste dan weer amper een return. Dat verrast mij.”

“Ik ben tevreden over mijn toernooi”, aldus nog Goffin. “Het is een goed begin van het seizoen. Het is altijd belangrijk om te starten met een goed resultaat. Ik moet mezelf niet te veel vragen stellen. We gaan blijven werken om vooruitgang te maken.”

"Top tien zou super zijn maar ik blijf dezelfde man"

Ondanks zijn uitschakeling behoudt Goffin een mooie kans om maandag voor het eerst in de top tien van de wereld te staan. Alleen Dimitrov en Roger Federer kunnen nog stokken in de wielen steken. "We zullen zien, het zou super zijn", zegt Goffin, vandaag virtueel tiende op de ATP-ranking. "Ik zou uiteraard erg opgetogen zijn als ik in de top tien kom, maar het is maar een cijfer. Tien of elfde, maandag zal ik dezelfde man blijven. We gaan proberen op de ingeslagen weg verder te gaan, het is geen einddoel. Als Grigor of Roger het toernooi wint, of zelfs iemand anders, zal het zijn omdat hij het verdient. Wie een grandslam op zijn naam schrijft, heeft zijn plaats in de top tien", aldus nog Goffin.

Coach Van Cleemput: "Dimitrov gewoon te sterk"

Ook coach Thierry Van Cleemput was niet te ontgoocheld na het verlies tegen Dimitrov. De Bulgaar was gewoon te sterk. “Allereerst moet je bewondering hebben voor de prestatie van Dimitrov. We wisten dat hij in vorm is. Hij heeft net zijn tiende match op rij gewonnen. Hij verdedigt goed en valt goed aan. Na zo’n prestatie is hij kandidaat voor de eindzege”, meent Goffins coach.

“Bij David liep de service niet helemaal. Die was de eerste twee sets niet op de afspraak. David slaagde er niet in Dimitrov, die heel explosief is, te verrassen. Maar ondanks de score, die duidelijk was, bleef David oplossingen zoeken en liet hij de armen niet zakken. Ik ben heel fier dat David het blijft opbrengen om op zoek te gaan naar oplossingen, je vindt die niet altijd. Deze winter hebben we als gekken gewerkt, onder meer aan zijn volley. Er is nog ruimte voor verbetering. Maar blijven streven naar progressie, je niet bij de zaken neerleggen, dat is de sleutel om een hoog niveau te halen”, besluit Van Cleemput.

David Goffin is vraagteken voor Davis Cup: “Zien hoe ik me voel”

© BELGA

Het is afwachten of David Goffin volgende week beschikbaar zal zijn voor het Davis Cupduel in Frankfurt tegen Duitsland. “We zullen zien hoe ik me voel”, vertelde hij woensdag na zijn nederlaag in de kwartfinale van de Australian Open tegen Grigor Dimitrov.

Goffin wil in eerste instantie de jetlag goed verteren. “Het belangrijkste is dat ik goed recupereer van het uurverschil. Het is altijd lastig als je vanuit Australië terugkeert naar Europa. Ik ga met Johan (Van Herck, de ploegkapitein) overleggen hoe ik dit het beste aanpak. Hij zal wel begrip tonen”, klinkt het. “Zondag staat de samenkomst met de ploeg geprogrammeerd. Maar als ik een extra nacht thuis wil doorbrengen, neem ik aan dat het zal kunnen. Frankfurt is Argentinië niet.”

Thierry Van Cleemput, coach van Goffin, lijkt minder overtuigd dat zijn pupil zal deelnemen aan dit duel uit de eerste ronde van de Wereldgroep. “Op dit moment is er nog geen enkele beslissing genomen. Als coach van David stel ik mij de vraag hoe we het moeten doen. Het wordt ingewikkeld. We keren ongetwijfeld zaterdagmorgen terug naar België. Hij moet dan, in volle jetlag, meteen weer vertrekken met amper voorbereidingstijd richting een nieuwe competitie die wordt gespeeld naar vijf sets.”

“Een grandslamtoernooi slorpt enorm veel energie op. David heeft altijd in functie van de ploeg gedacht, de Olympische Spelen, de Davis Cup. Nu gaan we met zijn allen goed nadenken. Maar als David beslist te spelen, zal hij er vol voor gaan”, aldus Van Cleemput.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Australian Open