Belga

N-VA Machelen stemt voor onbestuurbaarheid van eigen coalitie na geruzie bij partner CD&V

De gemeente Machelen is onbestuurbaar. Dat is gisteravond beslist op de gemeenteraad. Coalitiepartij N-VA stemde mee voor het voorstel tot onbestuurbaarheid van de oppositie. Het voorstel haalde het met een meerderheid van 16 op 25 stemmen. De onbestuurbaarheid is een gevolg van aanhoudende strubbelingen binnen meerderheidspartij CD&V.

Het rommelde al langer in het gemeentebestuur van Machelen en dan vooral binnen lokale afdeling van CD&V. Die interne strubbelingen zijn nu de rechtstreekse aanleiding van de onbestuurbaarheid van de gemeente. In de lokale partij zijn twee kampen ontstaan tussen stemmenkanon Karina Rombauts en burgemeester Marc Grootjans. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd afgesproken dat Grootjans de eerste twee jaar burgemeester zou worden en dat Rombauts daarna de sjerp zou overnemen. Door interne vetes en gezondheidsproblemen van de echtgenoot van Rombauts ging de machtswissel uiteindelijk niet door. Daarop kreeg Grootjans in eigen rangen plots niet meer voldoende handtekeningen bij elkaar voor zijn nieuwe voordrachtsakte als burgemeester.

N-VA geeft doodsteek aan eigen coalitie

De interne problemen bij de christendemocraten zetten druk op de lokale meerderheid en kostte CD&V zelfs een schepenzetel. Vooral coalitiepartner N-VA tilde zwaar aan de strubbelingen. Uiteindelijk is het oppositiepartij SP.A-Spirit-Groen die de knuppel in het hoenderhok gooide door een stemming over onbestuurbaarheid van de gemeente op de agenda te zetten. "We hebben dat gedaan omdat onze gemeente simpelweg niet meer bestuurd wórdt", vertelt ex-burgemeester Jean-Pierre De Groef (SP.A-Spirit-Groen). "De oppositie heeft de meerderheid verschillende keren gedepanneerd, maar de impasse werd steeds groter. Er is geen stabiliteit meer en daarom is onze gemeente jammer genoeg niet meer bestuurbaar op deze manier", klinkt het. 

Even leek het erop dat CD&V zelf verdeeld zou stemmen over de onbestuurbaarheid en werd het nog spannend. Maar uiteindelijk was het coalitiepartner N-VA die gisteravond de doodsteek gaf door mee voor de onbestuurbaarheid te stemmen. "Deze situatie had vermeden kunnen worden als er genoeg samenhang zou geweest zijn binnen CD&V. Dat verschillende leden van de meerderheid in januari meestemden met de oppositie was voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. We hebben geen meerderheid meer", aldus N-VA-fractieleider Raymonde Leskens.

Hoe moet het nu verder?

De leden van CD&V stemden dit keer wél allemaal tegen en ook coalitiepartner Open VLD deed dat, maar dat bleek dus niet voldoende om de onbestuurbaarheid af te wenden. "Er zijn inderdaad bij ons interne discussies geweest en het is heel jammer dat er daardoor onenigheid is ontstaan binnen onze fractie. Maar die moeilijkheden zijn intussen uitgeklaard en liggen achter ons", aldus lokaal CD&V-voorzitter Arnaud Croes. "We begrijpen dan ook niet waarom onze coalitiepartner heeft meegestemd met de oppositie en gekozen heeft voor onbestuurbaarheid."

De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur zullen de Vlaamse regering nu inlichten over de beslissing van de gemeenteraad. Normaal gezien komt er nog een bemiddelingspoging van gouverneur Jan Spooren. Als ook die niet zou lukken, moet er een nieuwe meerderheid gezocht worden in Machelen.

De kiem ligt in 2018

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 vormden de lokale afdelingen van CD&V, Open VLD en N-VA samen een verrassende coalitie. Op die manier schoof de nieuwe meerderheid de grootste lijst van voormalig burgemeester Jean-Pierre De Groef (SP.A-Spirit-Groen) aan de kant. De christendemocraten mochten als grootste partij van de nieuwe meerderheid ook de nieuwe burgemeester leveren. Kopvrouw Karina Rombauts haalde met voorsprong de meeste voorkeursstemmen (930) bij CD&V. Zo scoorde ze duidelijk beter dan partijgenoot Marc Grootjans (493 stemmen). Rombauts zou toen dus burgemeester worden, maar in die periode werd bij haar echtgenoot een hersentumor vastgesteld. Daarom werd beslist dat Grootjans de eerste twee jaar de sjerp zou ombinden. Nadien zou Rombauts de taak van burgemeester overnemen. Eind 2020 zou Rombauts zoals afgesproken de eed afleggen als nieuwe burgemeester, maar dat ging uiteindelijk niet door na interne strubbelingen binnen CD&V. Tegelijkertijd kreeg ze ook onverwacht slecht nieuws. De hersentumor van haar man is terug. Daarop besliste ze om de sjerp niet op te nemen en meteen ook een stap terug te zetten als schepen.

Meest gelezen