Radio 2

Drongenaar schuldig aan dood beste vriend bij bootongeval

Een 31-jarige man uit Drongen is verantwoordelijk voor de dood van zijn beste vriend bij een bootongeval langs de Ringvaart in Drongen. De beklaagde, die aan het roer zat, kreeg een eenvoudige schuldigverklaring. Dat betekent dat hij enkel schuldig is aan de feiten, maar er niet voor gestraft wordt.

Een warme zomeravond op 24 augustus 2016. De Drongenaar geniet met vier vrienden van een boottochtje dat via het centrum van Gent naar Drongen leidde. Maar op de Ringvaart aan de Assels in Drongen gaat het plots mis. De man verliest de controle over het stuur en botst tegen de betonnen rand aan de linkeroever. Zijn beste vriend, de 28-jarige Levi Barbé, zit op de voorpiek en tuimelt van boord. De vrienden slaan onmiddellijk alarm en zoeken samen met de duikers van de brandweer naar het lichaam van de man. Pas een uur later wordt zijn lichaam uit het water gehaald. De hulpdiensten proberen hem nog te reanimeren, maar alle hulp komt te laat.

Al zwaar gestraft

Twee jaar na de feiten kwam het dodelijk ongeval voor de politierechtbank. De politierechter oordeelde echter dat hij niet bevoegd is om zich over de zaak uit te spreken. Hierdoor kwam het dossier op de lange baan terecht en werd de zaak pas op 20 januari van dit jaar behandeld door de correctionele rechter. “Onze excuses voor het getalm”, zei de procureur aan zowel familie als beklaagde. "Deze zaak moest voorrang krijgen, dat klopt. Vanuit het Openbaar Ministerie willen wij ons daarvoor verontschuldigen. Maar wat is nu de geschikte strafmaat, aangezien u wel aan het stuur zat en onder invloed was? Wel, volgens mij heeft u nu al de zwaarste straf gekregen.” Daarop vorderde de procureur de gunst van de opschorting.

Redelijke termijn

Voor de rechter is de man wel degelijk verantwoordelijk voor de dood van zijn vriend. “Er is wel degelijk sprake van onvoorzichtigheid. Er was een onaangepaste snelheid, er was een bepaalde manier van onbezonnenheid. Daarom is de rechtbank van oordeel dat hij moet veroordeeld worden”, zei de rechter tijdens zijn vonnis. De rechter hield ook rekening met de redelijke termijn die overschreden was. Dat betekent dat de strafvervolging eigenlijk te lang geduurd heeft. Hierdoor sprak hij geen opschorting van straf uit, maar volstond een ‘eenvoudige schuldigverklaring’. Daaraan is geen straf gekoppeld.

Meest gelezen