Direct naar artikelinhoud
NieuwsNavalny

Straf Russische oppositieleider Navalny met anderhalve maand ingekort

Demonstranten tonen hun steun voor de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die zaterdag voor de rechter wordt verwacht. Hij gaat dan in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot een jarenlang verblijf in een strafkolonie.Beeld AP

De gevangenisstraf van drie jaar voor de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is door een rechtbank in Moskou in hoger beroep met anderhalve maand bekort.

De bekende tegenstander van president Vladimir Poetin werd eerder deze maand veroordeeld hem tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar, waarvan hij nog zo’n twee jaar en acht maanden moest uitzitten. De rechter trekt daar nu nog een periode van zes weken vanaf die Navalny doorbracht onder huisarrest.

Navalny was veroordeeld omdat hij had nagelaten zich te melden bij de Russische autoriteiten terwijl hij voorwaardelijk vrij was. De politicus herstelde op dat moment in Duitsland nadat hij was vergiftigd met een zenuwgif. 

Navalny hoort vandaag naar verwachting ook de uitspraak in een smaadzaak, waarin aanklagers om een boete van omgerekend 10.600 euro hebben gevraagd.

De detentie van Navalny leidde tot massale straatprotesten in Rusland en internationale kritiek. Hij moest zich ondertussen ook verdedigen in een smaadzaak. De oppositieleider had via internet felle kritiek geuit op een hoogbejaarde oorlogsveteraan en andere mensen die verschenen in een videospotje voor grondwetswijzigingen die het Kremlin wilde doorvoeren. Hij noemde hen onder meer ‘verraders’ en wordt daarom vervolgd.

Navalny ontpopte zich de afgelopen jaren tot luis in de pels van de Russische elite. De politicus noemt zijn vervolging politiek gemotiveerd en zegt dat de autoriteiten achter zijn recente vergiftiging zitten. Het Kremlin heeft eerder gesuggereerd dat Navalny banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en wordt gebruikt om Rusland te destabiliseren.