Direct naar artikelinhoud
NieuwsWoody Allen

Woody Allen haalt uit naar HBO-documentaire: ‘Makers hadden geen interesse in de waarheid’

Woody Allen in La Scala, Milaan, in juli 2019, waar hij Puccini's opera 'Gianni Schicchi’ regisseerde. De nieuwe docu rakelt het vermeende misbruik van adoptiedochter Dylan Farrow door Allen weer op.Beeld EPA

Woody Allen en zijn vrouw Soon-Yi Previn zijn niet blij met de nieuwe HBO-documentaireserie Allen v. Farrow. In een verklaring, die door een woordvoerder onder meer naar The Hollywood Reporter werd gestuurd, noemt het koppel de serie ‘een prullig stuk’ dat niets aan de feiten zal veranderen.

“De documentairemakers hadden geen interesse in de waarheid. Zij werkten in plaats daarvan jarenlang stiekem samen met de Farrows om deze aanval vol met onwaarheden samen te stellen. Woody en Soon-Yi werden minder dan twee maanden geleden benaderd en kregen slechts een aantal dagen om te reageren. Natuurlijk weigerden ze.”

Allen v. Farrow gaat onder meer over de beschuldigingen van seksueel misbruik van Allens adoptiedochter Dylan. De regisseur zou haar op 7-jarige leeftijd hebben misbruikt, iets wat Allen altijd heeft ontkend. In de verklaring ontkent de Amerikaanse filmmaker opnieuw. “Zoals al tientallen jaren bekend is, zijn de beschuldigingen categorisch onjuist. Meerdere instanties onderzochten ze destijds en ontdekten dat, wat Dylan Farrow ook mocht geloven, er absoluut nooit misbruik had plaatsgevonden.”

Intussen heeft actrice Kate Winslet, die meespeelde in Allens Wonder Wheel (2017), aangegeven dat ze spijt heeft dat ze met de New Yorkse regisseur in zee is gegaan. Hetzelfde geldt voor haar samenwerking met de Poolse regisseur Roman Polanski, in wiens Carnage (2011) ze een hoofdrol vertolkte.

Polanksi werd in 1977 veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarig meisje. Daarnaast maakte hij zich volgens meerdere vrouwen schuldig aan seksueel misbruik van meerdere minderjarige meisjes. Net als Allen zegt Polanski onschuldig te zijn.

“Het is ongelooflijk dat deze mannen zo lang hebben kunnen wegkomen met hun verhalen. Ze werden bewonderd en geadoreerd, iets wat hen waarschijnlijk het gevoel gaf dat ze onaantastbaar waren", vertelt Winslet in de Britse tabloid The Sun. “Ik schaam me ervoor dat ik ook tegen deze heren opkeek en met hen heb samengewerkt, dat had ik nooit moeten doen. Dit is iets wat me altijd zal bijblijven.

“Er zullen altijd mensen zijn die zeggen: ‘Ja maar, je hebt die rol destijds wel aangenomen en daardoor ben je even schuldig.’ Nee, dat ben ik niet, want ik wist toen oprecht niet wat er zich allemaal afspeelde. Als ik dat had geweten, dan had ik direct aan de bel getrokken.”