Direct naar artikelinhoud
Video

▶ Nasa verspreidt spectaculaire videobeelden van landing Marsverkenner

▶ Nasa verspreidt spectaculaire videobeelden van landing Marsverkenner
Beeld Photo News

Enkele dagen geleden landde de NASA-robot Perseverance op Mars. Geen simpele klus, want voordat de robot er kon landen moest deze ‘7 minutes of terror’ doorstaan. Vandaag gaf NASA de beelden van deze landing vrij.

Video wordt geladen...

De Marsrobot is uitgerust met in totaal 19 camera’s waarvan drie camera’s beelden van de landing moesten maken. Eentje stopte met werken, maar de overige twee slaagden er gelukkig wel in om de landing te filmen.

Het resultaat ziet er ietwat surrealistisch uit, alsof het om een of andere filmscène gaat. In werkelijkheid wordt de oppervlakte van Mars getoond. Zodra de robot zo’n 20 meter verwijderd is van de rode planeet, gaat het er plots wat ruiger aan toe. Zo zien we het gruis opwaaien door de stuwraketten. Enkele seconden later landt Perseverance mét succes op Mars “op een veilige en vlakke plek”, volgens de NASA-ingenieurs. Hoewel de robot ook is uitgerust met een microfoon, kon er helaas geen audiomateriaal worden verzameld van de landing zelf. Zodra Perseverance was geland, werd er wél geluid opgenomen door een tweede microfoon. “Je hoort hoe de wind klinkt op Mars”, aldus een van de ingenieurs. 

NASA ·

Missie

Volgens de ingenieurs verkeert de Marsverkenner in goede gezondheid. De Perseverance zal onder andere bodemstalen nemen op Mars, die vervolgens onderzocht worden op mogelijk leven, zowel nu als in het verleden.