Na minister stappen ook socialistische bestuurders op in Publifin-schandaal

© BELGA

Nadat Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) ontslag heeft genomen omwille van het Publifin-schandaal, zullen nu ook de socialistische leden van de raad van bestuur van de intercommunale vanmiddag de handdoek in de ring werpen. Dat heeft een woordvoerder van de PS bevestigd. Minister-president Paul Magnette (PS) heeft inmiddels het opstappen van minister Furlan aanvaard.

jfs

Paul Furlan kondigde zijn ontslag donderdagochtend aan tijdens een persconferentie in Namen. Dat gebeurde in de marge van enkele debatten in het Waals parlement over de motie van wantrouwen die tegen hem gevraagd werd door MR en Ecolo. Furlan ligt al een tijd onder vuur in verband met Publifin, de Luikse intercommunale die in een schandaalsfeer is terechtgekomen vanwege riante vergoedingen van mandatarissen zonder dat daar prestaties tegenover stonden.

Furlan benadrukt dat hij “recht in zijn schoenen” staat, maar beslist heeft op te stappen omdat “de sereniteit niet meer verzekerd is”. Tijdens de persconferentie blikte de PS-minister gedurende drie kwartier terug op de dossiers die onlangs in de pers verschenen en waarin de ene beschuldiging na de andere volgde. Verschillende waarnemers vonden de PS’er overtuigend en waren dan ook verbaasd dat hij op het einde van de persconferentie zijn ontslag aankondigde.

© BELGA

Weer burgemeester

“Ik ben geen Calimero en ga dus niet klagen”, verklaarde hij nog. “Ik heb mijn lot steeds in eigen handen genomen. Het leven is meer dan een ministerschap”. Furlan zegt de politiek niet vaarwel, hij neemt opnieuw zijn functies op als Waals parlementslid en burgemeester van het Henegouwse Thuin.

Eerder kondigde Claude Parmentier, de gewezen adjunct-kabinetschef van minister Furlan, al aan dat hij ontslag neemt uit al zijn bestuursmandaten bij onder andere Publifin en de Waalse Huisvestingsmaatschappij. En de dominostenen blijven vallen. Ook alle socialistische leden van de raad van bestuur van Publifin zullen vanmiddag gezamenlijk hun ontslag indienen, zo bevestigt men op het partijhoofdkwartier. Dit weekend kondigde ook cdH-voorzitter Benoît Lutgen al het ontslag aan van alle bestuursleden met een cdH-stempel.

Onderzoek

Waals minister-president Paul Magnette ontkent inmiddels dat hij destijds als federaal minister van Energie maatregelen ten voordele van Tecteo - intussen omgevormd tot Publifin - genomen te hebben. De Waalse oppositiepartijen MR en Ecolo willen echter dringend uitsluitsel en blijven daarom een onderzoekscommissie eisen naar Publifin en diens operationele poot Nethys. Ze vinden ook dat het ontslag van Furlan “rijkelijk laat” komt.

Voor Ecolo-covoorzitter Patrick Dupriez is het ontslag van Furlan ook niet voldoende. Niet alleen de bestuurders van Publifin, maar ook die van Nethys moeten opstappen, vindt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen