Vijf jaar cel en levenslang rijverbod voor doodrijder Merel

Muhammed Aytekin, die de twaalfjarige Merel De Prins doodreed, is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel, 6.000 euro boete en een levenslang rijverbod. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf, maar gaf zich op 2 november toch aan bij de politie.

mg

Muhammed Aytekin (23) werd door de politierechtbank van Vilvoorde op 12 december veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 10 maanden met uitstel, een boete van 6.600 euro en een levenslang rijverbod. De man tekende echter beroep aan.

De advocaat van Aytekin, Dimitri De Béco, vroeg een straf met uitstel. Volgens hem was het vonnis niet evenwichtig. “Het proces in Vilvoorde is allesbehalve sereen verlopen. Het publiek mocht tussenkomen en applaudisseren terwijl mijn cliënt voor de camera’s werd aangehouden”, zegt De Béco.

Hij verklaarde het gedrag van zijn cliënt als volgt. “Mijn cliënt is zwak­begaafd. Hij heeft een IQ van amper 74. Het ligt ook aan de opvoeding. Ik heb de ouders gezegd dat ook zij een verantwoordelijkheid dragen. Ze begrijpen het.”

Geen rijbewijs, wel spijt

De jongeman had nooit een rijbewijs gehaald maar werd wel al zeven maal veroordeeld, waarbij hij telkens een rijverbod kreeg opgelegd. Ook op het moment van het ongeval was hij ontzet uit het recht tot sturen.

Aytekin werd eerder dit jaar al veroordeeld voor een aantal verkeersinbreuken, die dateerden van voor het ongeval waarbij Merel De Prins omkwam. Op een controle in september 2015 was zijn voertuig niet ingeschreven en niet verzekerd. Hij bleek ook rond te rijden zonder rijbewijs, terwijl hij al veroordeeld was tot een rijverbod.

“Ik weet dat niemand me zal geloven, maar ik heb echt spijt”, zei Aytekin zelf. “Ik kruip nooit meer achter het stuur van een wagen.” De ouders van Merel willen echter dat Muhammed zijn straf aanvaardt en uitzit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER