Direct naar artikelinhoud
NieuwsVisazaak

PS wil Kamercommissie bijeenroepen nadat echtgenoot van Darya Safai (N-VA) in opspraak komt wegens mogelijke visafraude

PS-fractieleider Ahmed Laaouej.Beeld Photo News

De PS-Kamerfractie vraagt om de Commissie Binnenlandse Zaken met spoed bijeen te roepen na berichtgeving van De Morgen over de echtgenoot van N-VA-Kamerlid Darya Safai. De man pleegde volgens een nota van Staatsveiligheid mogelijk fraude in het toekennen van humanitaire visa.

Staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi (CD&V) heeft bij het federaal parket een melding ingediend over Saeed Bashirtash, de echtgenoot van N-VA-parlementslid Darya Safai. Hij baseert zich op een nota van de Staatsveiligheid, die waarschuwt dat Bashirtash mogelijk visafraude pleegt. Bashirtash ontkent alles.

Lees het verhaal: Beging Saeed Bashirtash visafraude?

“We hebben de voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken gevraagd dringend een vergadering te beleggen met de staatssecretaris”, zegt PS-fractieleider Ahmed Laaouej. “Er is sprake van een administratief rapport waarover hij het parlement moet inlichten. Het zou schandalig zijn mocht er een nieuwe visa-affaire zijn in de omgeving van N-VA, terwijl die partij ons de les heeft gespeld over haar zogenaamd rigoureus asielbeleid. We willen weten op basis van welke vermoedens de staatssecretaris naar justitie is gestapt, om welke visa het gaat en hoeveel.”

Medio februari bezorgde de Staatsveiligheid staatssecretaris Mahdi een nota, zo meldde deze krant vandaag. De inlichtingendienst informeerde hem daarin over geruchten binnen de Iraanse gemeenschap in België en op sociale media dat Saeed Bashirtash zich schuldig maakt aan visafraude. Volgens deze geruchten zou hij zich laten betalen om Iraniërs – terecht of onterecht – aan een humanitair visum te helpen. Sinds 2020 treedt Bashirtash op als contactpersoon in een reeks visadossiers.

Darya Safai en haar echtgenoot Saeed Bashirtash.Beeld Joost De Bock

Zaak-Kucam

De vraagtekens bij Bashirtash komen ongelegen voor zijn echtgenote Safai en haar partij. De N-VA is maar net bekomen van de zaak-Kucam. In januari werd het gewezen Mechels gemeenteraadslid veroordeeld tot acht jaar cel voor onder meer mensensmokkel, corruptie en omkoping. Kucam bezorgde honderden christenen uit Syrië een humanitair visum, als door het kabinet van oud-staatssecretaris Theo Francken gemandateerd tussenpersoon. Kucam liet vluchtelingen hier fors voor betalen. Zijn veroordeling was een zware klap voor het bestuursimago van N-VA.