Themabeeld. ©  BELGAIMAGE

Meer dan 2.000 bestuurders gedagvaard na actie tegen afleidingen achter het stuur

De verschillende politiediensten in provincie Antwerpen controleerden vorige week zeven dagen lang op afleidingen achter het stuur. Met resultaat: 2.015 bestuurders moeten voor de politierechter verschijnen omdat ze betrapt werden met hun gsm achter het stuur.

De verscherpte controles kwamen er in het verlengde van de Automodus-campagne die de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) tot eind februari voerde. Zowel het gebruik van de gsm of smartphone tijdens het rijden als andere mogelijke afleidingen (zoals het bedienen van de gps of autoradio, iets eten en drinken of make-up aanbrengen) werden geviseerd.

De politie stelde 2.212 overtredingen vast. “2.015 bestuurders kregen een proces-verbaal voor het gebruik van hun smartphone achter het stuur of voor andere vormen van afleiding”, zegt hoofdcommissaris Jean-Claude Gunst van de federale politie.

Omdat het Antwerps parket tijdens deze actie een krachtig signaal wilde geven, worden deze personen meteen gedagvaard voor de politierechtbank. Daar riskeren overtreders een boete van 240 euro en acht dagen rijverbod. Voor wie eerder al veroordeeld werd, ligt die boete uiteraard hoger. Zo’n 197 bestuurders kregen wel een onmiddellijke inning voorgeschoteld.

Antwerps gouverneur Cathy Berx, die ook voorzitter is van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid, wees vorige week al uitdrukkelijk op het belang van de actie en de gevaren van afleiding achter het stuur. “In het verkeer moeten je blik en je aandacht op de weg gericht zijn, zonder uitzondering of excuus. De duizend-en-een andere dingen die je alleen maar afleiden en ongevallen kunnen veroorzaken, horen niet thuis achter het stuur”, aldus Berx. jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER