©  AP

Van Aert is groots in de nederlaag en spreekt van een geslaagde dag

Geen tweede ritzege op rij voor Wout van Aert in de Tirreno-Adriatico. Wel een derde plaats achter Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel, en het behoud van zijn blauwe leiderstrui. “Een geslaagde dag”, aldus de Kempenaar van Jumbo-Visma.

Vincent Van Genechten, Bram Vandecapelle, Thomas Cami

LEES OOK:Julian Alaphilippe wint de sprint van de ‘Grote Drie’ in de Tirreno-Adriatico, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert

“Het was een heel zware rit en in de finale maakten ze het ons zeker niet gemakkelijk”, startte Van Aert zijn relaas van de etappe. “Wel goed dat ik de trui behoud en een mooie uitslag sprint, maar er zat niet meer in dan de derde plaats. Thomas maakte er een lange sprint van en ik weet niet of dat in mijn voordeel was. Ik zal al serieus op de limiet. Waarschijnlijk iedereen (lacht), maar Julian trok ineens een paar lengtes. In zijn slipstream zat ik nog wel oké, maar Mathieu kwam er nog over. Ik was niet goed genoeg om er nog uit te komen. De sterkste heeft gewonnen.”

“We kregen dan wel niet veel hulp, maar je weet dat een ploeg als UAE hier ook is om te winnen. En dat ze dus geen seconden gaan weggeven aan renners als Almeida bijvoorbeeld. Of Yates. Ik had er wel vertrouwen in dat er hulp ging komen. We hebben geen ploeg om zoals Ineos ook de bergritten te controleren, maar toch. We hebben genoeg paardenkracht.”

 ©  AP

“Dat ik de eindzege hier niet cadeau ga krijgen? Ik had dat ook niet gedacht, maar ze wachten blijkbaar niet tot bergritten om het ons moeilijk te maken. Er staat dus wel wat druk op de ploeg om de hele dag te controleren. We waren klaar voor wel wat aanvallen op die klimmetjes en wisten dat we niet op alles moesten springen. Ik denk dat we het goed gedaan hebben, zonder al teveel hulp. We hebben een nieuwe rit overleefd en ik pak ook nog extra seconden, dus een geslaagde dag. Ik had nog twee sterke ploegmaats bij mij om te helpen richting de finale. Ik ben dus wel tevreden. Opdracht volbracht. De overwinning zat er vandaag niet in dus als je dan die leiderstrui behoud, dan moet je tevreden zijn. De benen voelen ook goed. Ik bekijk het dag per dag.”

LEES OOK: Waarom de fiets van Wout van Aert amper beweegt in de spurt

Alaphilippe: “Timing was zeer belangrijk”

Dagwinnaar Julian Alaphilippe loofde het harde werk van Deceuninck- Quick-Step. “In de tweede etappe al op zo een manier winnen, is perfect. Het hele team heeft heel hard gewerkt vandaag. Het was een heel lastige rit, maar we hebben het zeer goed gedaan. We waren steeds geconcentreerd.”

Het was voor de wereldkampioen belangrijk om zijn sprint op het juiste moment te beginnen.

“Ik ben eerst in het wiel van Geraint Thomas gebleven, dat was een hele zware inspanning. Als ik op het punt stond om Joao Almeida bij te halen, heb ik nog een extra inspanning gedaan en heb ik alles gegeven. In de laatste kilometer heb ik alles op alles gezet. De timing was zeer belangrijk. Ik mocht niet te vroeg beginnen, maar ook niet te laat. Het is uiteindelijk een heel mooie overwinning, en ik ben enorm tevreden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen