Direct naar artikelinhoud
InterviewVida Mehrannia

Echtgenote Iraanse VUB-prof Djalali: ‘Zijn gezondheid gaat snel achteruit’

De echtgenoot van Vida Mehrannia zit al vier jaar lang vast in Iran.Beeld Rosie Alm

De moeder en zus van de Zweeds-Iraanse VUB-gastprof Ahmadreza Djalali, ter dood veroordeeld in Iran, zijn bij een laatste bezoek geschrokken van zijn gezondheid. ‘Hij kan amper eten en dag en nacht staat er een sterke lamp op hem gericht.’

De Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali, als gastprofessor verbonden aan de VUB, zit al vier jaar vast in Iran voor spionage. Hij is in 2017 ter dood veroordeeld na een schijnproces. Het afgelopen jaar voerde Iran de druk stelselmatig op. In november kreeg zijn echtgenote, die in Zweden woont met hun kinderen, een telefoontje waarin haar man afscheid leek te nemen. De Evin-gevangenis had hem verplaatst naar de beruchte 209-sectie, waar hij sindsdien in isolatie zit. 

Kort daarna kreeg zijn advocaat in Iran van de gevangenis de boodschap dat de executie binnen de week zou gebeuren. Dat was vlak voor het proces in ons land tegen de Iraanse terreurcel. Er volgde een storm van protest en de executie ging uiteindelijk niet door. Vanuit Iran kwam de boodschap om Djalali te ruilen tegen de terreurveroordeelden in ons land, iets was België expliciet weigerde.

Uw echtgenoot zit al vier maanden in isolatie. Hebt u nog contact?

Vida Mehrannia: “Nee, hij mag niet bellen met mij of met zijn advocaat. Vorig weekend zijn zijn moeder en zus wel op bezoek kunnen komen. Ze schrokken van zijn slechte gezondheid. Hij is zo erg vermagerd. Hij heeft last van zijn maag, waardoor hij enkel 100 gram brood met een beetje kaas kan eten. Hij is nog vel over been.

“Hij heeft zware emotionele problemen, maar die eenzame opsluiting is dan ook als een foltering.”

Kunt u die foltering beschrijven?

“Ze gaven hem drie dekens: één om op te liggen, één als kussen, en één om op hem te leggen. De hele nacht staat er een projectielamp op hem gericht, een heel sterke lamp. Dag en nacht ligt hij dus in dat licht.”

Denkt u dat Iran nog altijd uit is op een ruil tegen de Iraniërs die in België zijn veroordeeld op het terreurproces?

“De gevangenis heeft zijn familie zondag meegedeeld dat over twee weken opnieuw een beslissing komt over zijn executie. Ik weet niet of het met Assadi (de veroordeelde spion/diplomaat, BST) te maken heeft, maar ik weet wel dat ze hem als gijzelaar houden. In tussentijd lijkt de EU niets te doen. We hebben dringend meer actie nodig om hem vrij te krijgen.”

Hebt u nog contact gehad met de Belgische regering? 

“Ik heb nog een mail gestuurd naar de regering, maar er komt enkel het antwoord dat ze zijn zaak nauw opvolgen. Als België, Zweden en de EU enkel zeggen dat ze zijn zaak volgen, is het binnenkort misschien te laat voor hem. Gezien zijn gezondheid weet ik niet of hij dat overleeft. Als de gevangenis hem naar het ziekenhuis brengt, dan zal het te laat zijn. Ik ben echt ongerust.”

Had hij bij het bezoek van zijn moeder ook een boodschap voor u?

“Ja, hij vroeg om de zaak onder de aandacht te brengen in België en Zweden.”