EPA
Volledig scherm
© EPA

Nieuwe fragmenten uit mysterieuze Dode Zee-rollen ontdekt in grotten in woestijn van Judea

Israël heeft in grotten in de woestijn van Judea fragmenten van een boekrol met oude Bijbelteksten ontdekt. Het zou gaan om onderdelen van de zogenaamde Dode Zee-rollen, die eind jaren veertig opgegraven werden in hetzelfde gebied en die de oudste gekende versie van het Oude Testament bevatten. De Israël Antiquities Authority (IAA) maakte het nieuws dinsdag bekend. De nationale oudheidkundige autoriteit spreekt van “een historische vondst”.

13 reacties

  • johanneke li

    3 jaar geleden
    Interesant, de vraag is of de inhoud allemaal als canon wordt gezien of niet, kwestie van er een draai aan te geven...
  • Marc Van Den Berghe

    3 jaar geleden
    Hopelijk vinden de archeologen ooit eens een heel oude versie van de koran met veeeeeel braver teksten. Kunnen we dat niet in scène zetten zodat de wereld er beter van wordt ?...
  • Jozef Van Mellaert

    3 jaar geleden
    De dode zee rollen zijn joodse bijbel teksten waarvan sommige meer dan 3500 jaar oud zijn, sommige namen van schrijvers zijn nog bekend. Gedurende eeuwen werden deze teksten gekopieerd. Het bijzondere van die gekopieerde teksten is dat gedurende 15 eeuwen er niets aan het verhaal werd toegevoegd of weggelaten. De ouderdom van de teksten is ook uitzonderlijk, welke geschreven teksten hebben wij in Europa gevonden van zijn bewoners van 3500 jaar geleden?
  • Roger Poot

    3 jaar geleden
    Het waren dubbel moltonels, héél zacht.
  • Willy De Gieter

    3 jaar geleden
    En wat staat er in? Voer oorlog tegen iedereen die u niet aanstaat en wikkel u vervolgens in een slachtofferrol omdat er 80 jaar geleden een of andere zot beslist heeft om u en vele anderen uit te roeien? Ik vraag het mij maar af, want dat is precies wat er momenteel aan het gebeuren is.