Bier dat monniken in Westmalle zelf bij middagmaal drinken voortaan ook te koop

De Abdij van de Trappisten in Westmalle gaat voortaan via de drankenhandel en horeca een extra bier verdelen: de Westmalle Extra. Dat is een goudblond bier met een lager alcoholpercentage van 4,8%, dat de monniken zelf bij het middagmaal drinken.

Tot dusver was het bier enkel op vrijdagvoormiddag aan de poort van de brouwerij te koop. Ook in Café Trappisten aan de overkant van de abdijpoort was het te drinken.

De beslissing om de Westmalle Extra voortaan op ruimere schaal verdelen, komt er door een combinatie van oorzaken. “Er is een toenemende vraag naar bieren met een lager alcoholpercentage”, legt directeur Philippe Van Assche van de Brouwerij van Westmalle uit. “Dat merkten wij aan de poort op vrijdagvoormiddag. Het aantal bezoekers dat er Extra kwam kopen, is de laatste jaren verdubbeld. Er kwamen zelfs mensen uit Italië. We willen die druk aan de poort wegnemen.”

De timing nu is geen toeval. “De horeca en drankenhandel beleven moeilijke tijden. We willen hen zo ook steunen”, legt broeder Benedikt uit. “De productie van de Westmalle Extra mag echter geen druk zetten op de productie van onze Dubbel en Tripel. Daarom gaan we slechts 2% van onze totaalproductie voorbehouden voor de Extra, waarvan er 10% voor het buitenland bestemd is.”

Een van de oudste bieren

De Westmalle Extra is een van de oudste bieren van de Abdij van Westmalle. Dit bier werd vroeger alleen door de monniken en hun gasten gedronken bij de maaltijd. Later konden ook personeel of omwonenden het elke dag komen kopen.

Uiteindelijk werd vrijdagvoormiddag de exclusieve dag om als buitenstaander de Westmalle Extra te bemachtigen, een beetje zoals in Westvleteren het geval is.

Aperitiefbier

De Westmalle Extra omschrijven als een tafelbier, is het bier oneer aandoen. De goudblonde drank van hoge gisting is complexer en completer van smaak. Aan het brouwsel wordt dezelfde gist toegevoegd als bij de Westmalle Dubbel en Tripel. Het is een “levend” bier, want het gist na in de fles.

“Het hoppige karakter zorgt voor een aangename en dorstlessende afdronk”, zegt trappistenbierbrouwer Jan Adriaensen. Zelf omschrijft de brouwer de Westmalle Extra als een aperitiefbier, terwijl de Dubbel en Tripel meer dessertbieren zijn, die door het hoger alcoholpercentage automatisch wat zoeter zijn.

De Westmalle Extra zit in een flesje met mooi hemelsblauw etiket, waarmee het een jonger publiek kan aanspreken.

Momenteel wonen er 24 trappistenmonniken in de Abdij van Westmalle. De abdij telt ook 87 leken-medewerkers, van wie er 51 in de brouwerij werken onder toezicht van de monniken.

(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen