Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
© Getty Images/EyeEm

OPINIE. “Vapen heeft in België onterecht slechte reputatie”

Vorige week publiceerde gezondheidsinstituut Sciensano een onderzoek waaruit blijkt dat er elektronische sigaretten op de markt zijn met aroma‘s die genotoxische eigenschappen hebben: de aroma’s bevatten chemische stoffen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Volgens professor Frank Baeyens, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven, blijft vapen echter een erg efficiënt middel om te stoppen met roken, aangezien het volgens wetenschappelijk onderzoek veel minder schadelijk is dan roken. Hieronder leest u het integrale opiniestuk van professor Baeyens. 

12 reacties

  • James Holden

    3 jaar geleden
    Als iedereen die stoomtreinen eens zou uitlachen in het openbaar, dan zou die onzin snel verdwijnen.
  • Samuel Peeters

    3 jaar geleden
    Gezond om te doen dan toch evenmin? Als het helpt ontspannen dan kan je andere genotsmiddelen ook gaan legaliseren...
  • Dirk Van den Bogaert

    3 jaar geleden
    Nog ongezonder dan een sigaret die chemische rommel. Heb zelf 35 jaren gerookt, tot 3 pakjes per dag, en ben exact 5 jaar en 2 maanden geleden van dag op dag gestopt zonder enige hulp. Om maar te zeggen; Volgens mij zit het gewoon tussen je oren, het idee dat je een hulpmiddel nodig hebt om te stoppen met roken.
  • Olivier Magnus

    3 jaar geleden
    In december beginnen vapen in combinatie met roken. Vanaf Nieuwjaar vrij makkelijk volledig gestopt met roken en na 3,5 maand enkel vapen heb ik geen zin meer in een sigaret. Na 26 jaar roken en vele pogingen. Eerste serieuze rookstoppoging met een vaper en het lijkt goed te lukken. Misschien niet helemaal gezond maar toch veel gezonder en goedkoper dan sigaretten.
  • marc de clerck

    3 jaar geleden
    Ik vap 5 jaar . Ondertussen geen poliepen meer in mijn darm . Longen volledig schoon . Gee verkoudheden of bronchitis meer gehad . Kortom allleen maar voordelen . Moet er wel bijzeggen dat ik geen smaken gebruik . Mij mogen ze gerust onderzoeken . Het enige waarom ze dit zo afraden is dat ze geen sigarettentaks meer hebben . Is zoals de files . Geen files meer ,een pak minder benzinegebruik en een pak minder aan taksen . Ik stink ook niet meer naar de rook en niemand heeft last van mijn vaprook