Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Voorlopig geen voorrang voor leerkrachten in vaccinatiecampagne: ‘We gaan geen opbod beginnen’

Voorlopig geen voorrang voor leerkrachten in vaccinatiecampagne: ‘We gaan geen opbod beginnen’
Beeld © Eric de Mildt

Leerkrachten uit het basisonderwijs zullen voorlopig geen voorrang krijgen in de vaccinatiestrategie. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en zijn federale collega Frank Vandenbroucke (sp.a) zeggen dat er een duidelijke afspraak is gemaakt om geen opbod te starten van verschillende beroepsgroepen.  De ministers reageren daarmee op een oproep van de onderwijsministers en de directeurs van het katholiek basisonderwijs.

en

“Op de interministeriële conferentie van ministers van Volksgezondheid is beslist om slechts één beroepsgroep prioriteit te geven in de vaccinatie, en dat zijn de politieagenten op het terrein”, klinkt het op het kabinet-Beke. Ook bij zijn federale collega Frank Vandenbroucke (sp.a) valt te horen dat de keuze gemaakt is na uitgebreid advies van onder andere de Commissie voor Bio-ethiek, en dat dat zo zal blijven. 

Om geen opbod te creëren en de campagne niet nodeloos ingewikkeld te maken, is het na de ouderen, risicopatiënten en agenten gewoon de beurt aan de brede bevolking van oud naar jong, zonder verdere uitzonderingen. 

“Er zijn heel veel beroepsgroepen die graag eerst aan de beurt komen, en wij begrijpen dat absoluut”, zegt Bekes woordvoerster. “De brandweer, de leerkrachten, de kleuterjuffen, de mensen uit de kinderopvang: ze hebben allemaal dezelfde vraag. Als we dan voorrang zouden geven aan een van die groepen, begint er een opbod waar we onmogelijk aan kunnen voldoen.” Ze wijst er wel op dat kleuteronderwijzers sinds deze week bovenaan de reservelijsten van de vaccinatiecentra staan: voor elke oudere die dus niet komt opdagen voor zijn inenting, kan er een leerkracht uit die reservelijst een vaccin krijgen. “Op die manier kunnen ze in de praktijk wel al voorrang krijgen.”

De vraag om leerkrachten proriteit te geven werd eerder deze week gesteld door alle ministers van Onderwijs, en dus ook Bekes collega Ben Weyts (N-VA). De Vlaamse regering zit momenteel nog samen voor de wekelijkse ministerraad, allicht komt de kwestie daar ook op tafel en zal er nadien een eenduidig Vlaams standpunt volgen.

‘Fysiek onderwijs betekent wereld van verschil’

Daarnaast vroegen de directeurs uit het katholieke basisonderwijs vanmorgen in een open brief om leerkrachten prioritair te vaccineren, om zo de scholen maximaal open te kunnen houden. Ook de onderwijsvakbonden sloten zich bij die oproep aan.

De open brief is gericht aan premier Alexander De Croo (Open Vld), federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). In de brief vragen de directeurs van het katholiek basisonderwijs met aandrang de leerkrachten de mogelijkheid te gunnen zich prioritair te laten vaccineren nadat de risicogroepen aan de beurt zijn geweest.

De directeurs willen zo de scholen open houden. "Onderwijs fysiek kunnen aanbieden, betekent een wereld van verschil voor onze leerlingen. Zowel voor het overbrengen van leerstof als voor het aanbieden van een warm nest gaat niets boven de fysieke nabijheid van de leraar", klinkt het in de brief.

Als leerkrachten echter in quarantaine moeten omdat ze ziek worden, of vanwege hoogrisicocontacten, moeten klassen of zelfs scholen noodgedwongen sluiten. Interimkrachten zijn immers amper te vinden. Daarom de oproep van de directeurs om leerkrachten zo snel mogelijk te vaccineren. “Als onze mensen prioritair gevaccineerd worden, dan kunnen we scholen openhouden, kunnen onze kinderen samen deze periode doormaken en kan de economie makkelijker blijven draaien."

Ondergewaardeerd

Ook de onderwijsvakbonden sluiten zich bij die oproep aan. Het christelijke Christelijk Onderwijsverbond (COV) en Christelijke Onderwijscentrale (COC), het socialistische ACOD-onderwijs en het liberale VSOA-onderwijs vragen premier De Croo eveneens in een open brief om de prioritaire vaccinatie van leerkrachten in het kleuter-, basis-, middelbaar en buitengewoon onderwijs. Het onderwijspersoneel zit op zijn tandvlees, klinkt het. "Ze voelen zich ondergewaardeerd: cruciaal om de scholen open te houden, niet cruciaal genoeg om eerst gevaccineerd te worden", schrijven de vakbonden.

Omdat kinderen jonger dan 18 nog niet gevaccineerd worden, neemt het aantal risicovolle contacten in het onderwijs, in tegenstelling tot andere sectoren, niet af, stellen ze. Daarom vragen de vakbonden om van de paasvakantie gebruik te maken om leerkrachten te vaccineren. "Wij hebben geen applaus nodig en ook geen schouderklopjes, maar wel de mogelijkheid om ons werk in veilige omstandigheden te kunnen uitvoeren. Daarom vragen wij, net als Vlaams minister van Onderwijs Weyts, in naam van het ganse onderwijspersoneel heel concreet dat de overheid hen in bescherming neemt en dus prioritair op de lijst zet om gevaccineerd te worden.”