Archieffoto Rottweiler

Hond die lip van 20-jarige vrouw afbeet in Borsbeek, moet opnieuw naar hondenschool

Er is beslist wat er gaat gebeuren met de rottweiler die begin maart een 20-jarige vrouw aanviel in Borsbeek. De hond moet niet ingeslapen worden, maar wordt opnieuw naar de hondenschool gestuurd. Daar moet de hond een socialisatie-attest halen. "Dat attest toont aan dat de hond kan functioneren in onze maatschappij", zegt gedragstherapeut voor honden Peter Weyn op Radio 2 Antwerpen.

De burgemeester van Borsbeek heeft beslist dat de rottweiler opnieuw zijn socialisatie-attest moet behalen. Het gaat om de rottweiler die enkele weken geleden een jonge vrouw aanviel en beet in haar gezicht. De vrouw raakte zwaargewond aan haar lip en onderkaak. "De hond kende de vrouw goed en het incident gebeurde tijdens het spelen. Dat verandert de situatie", zegt burgemeester Dis Van Berckelaer:

Om een socialisatie-attest te behalen, zal er getest worden hoe de hond reageert in bepaalde sociale situaties. "Het is de bedoeling dat de hond dankzij een aantal oefeningen, opnieuw zonder problemen tussen de mensen kan leven", zegt gedragstherapeut Weyn. Bijvoorbeeld op restaurant of op een terras."

Attest is niet voldoende

Volgens Weyn is een socialisatie-attest niet voldoende in dit geval. "Het is niet normaal dat een hond tijdens het spelen bijt tot bloedens toe. Er moet verder gekeken worden dan een socialisatie-attest. Er moet gekeken worden naar de oorzaak van het incident."

Ook gedragstherapeute Ilse Demandt uit Pulle denkt dat een socialisatie-attest niet voldoende zal zijn in deze situatie. "Je kan nooit zeker zijn dat jouw hond niemand meer gaat bijten. Geen enkele eigenaar kan er zeker van zijn dat zijn hond niets gaat doen."

Soms moeten we ons afvragen of het verantwoord is om honden met dergelijk potentieel in de samenleving te laten

Ilse Demandt, hondengedragstherapeute

Peter Weyn vindt dat elke hond een tweede kans verdient en vindt het dus niet nodig dat de hond ingeslapen wordt. Ilse Demandt denkt er toch anders over: "Het is altijd een moeilijk vraagstuk, maar soms moeten we ons afvragen of het verantwoord is om honden met dergelijk potentieel in de samenleving te laten. Alles hangt natuurlijk af van de situatie", licht ze toe.

Agressiviteit bij honden kan enerzijds genetisch bepaald zijn, maar de training speelt ook een belangrijke rol. "Een hond moet opgevolgd worden van bij de geboorte. Ze moeten voldoende in contact gebracht worden met andere honden, zodat ze minder bang zijn. Angst is vaak een belangrijke factor bij bijtincidenten", zegt Demandt. 

Meest gelezen