coronamaatregelen 

Blijven privé-sauna’s en de rijscholen open? En hoe groot is de buitenbubbel?

 ©  BELGA

Na het Overlegcomité bleef u nog met een pak vragen zitten. Een antwoord op de meest gestelde vragen.

red

1. Kan ik nog naar de kapper?

Neen, alle niet-medische contactberoepen moeten dicht. Kappers en barbiers, tatoeage- en piercingsalons, massagesalons, nagelsalons, schoonheidssalons en niet-medische pedicurezaken zijn voor minstens vier weken dicht.

2. Hoe groot is de buitenbubbel nu?

De buitenbubbel verkleint opnieuw van tien naar vier personen. U mag dus maximaal met vier mensen buiten samenkomen, kinderen onder de 12 jaar buiten beschouwing ­gelaten. Als uw eigen gezin meer dan vier personen telt, mag u uiteraard nog met het hele gezin naar buiten.

3. Met hoeveel mensen mogen we binnen ­samenkomen?

U mag maximaal één iemand uitnodigen in uw huis. Dat moet bovendien het knuffelcontact van een van de gezinsleden zijn.

4. Blijven de musea open?

Ja, de musea, de zwembaden en de dierenparken blijven open.

5. Kan ik nog naar de bibliotheek?

Ook de bibliotheek blijft open. U kunt er zonder afspraak naartoe.

6. Is de boekhandel nog een essentiële winkel?

Ja. Essentiële winkels zijn voedingswinkels, apothekers, winkels voor hygiëneproducten en kledingstoffen, bloemen- en plantenwinkels, dagbladhandelaars, doe-het-zelfzaken, boekhandels en telecomwinkels. Daar mag u nog zonder afspraak gaan winkelen.

7. Hoe moet ik een afspraak maken bij niet-essentiële winkels?

Het Overlegcomité heeft beslist dat u vanaf zaterdag 27 maart enkel kan winkelen op afspraak in niet-essentiële winkels. U kunt maximum één bijkomende persoon meenemen en die persoon moet onder hetzelfde dak wonen. De winkel zal zelf bepalen hoe die afspraken gemaakt moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, via mail of via een online reservatiesysteem.

In een winkel mag één persoon per 10 m² binnen, met een maximum van 50 personen per winkel.

8. Gaan de sporttrainingen nog door?

Kinderen tot 13 jaar mogen zowel binnen als buiten trainen. Dat kan in een groep van maximaal tien. Jongeren tussen 13 en 19 jaar mogen niet meer indoor sporten. Buiten sporten of gaan zwemmen mag nog in groepjes van maximaal tien mensen, trainers en begeleiders niet meegerekend. Wedstrijden zijn niet toegestaan.

Ook volwassenen mogen alleen buiten sporten, met maximaal vier mensen. Ook wandelen en fietsen mag maar in groepjes van maximaal vier personen.

9. Kunnen we in de paasvakantie nog een huisje huren, naar een vakantiepark gaan of op hotel gaan?

Ja, de hotels en de vakantieparken blijven open, maar de restaurants zijn er dicht. In de vakantieparken blijven ook de andere gemeenschappelijke faciliteiten dicht.

10. Mag ik naar mijn eigen vakantiehuis in het buitenland?

Nee, niet-essentiële reizen blijven verboden tijdens de paasvakantie. De regering kondigde aan dat de grenscontroles gevoelig opgevoerd zullen worden. Na de paasvakantie, vanaf 19 april, mag reizen binnen Europa opnieuw, al blijft het sterk afgeraden.

11. Gaan pretparken in de paasvakantie open?

Nee. Die zullen voorlopig nog gesloten blijven. Dat besliste het Overlegcomité afgelopen week al en daar komt voorlopig geen verandering in. Het is nog niet duidelijk wanneer die wel zullen mogen openen.

12. Met hoeveel mensen mogen we samenkomen voor een begrafenis?

Voor begrafenissen en erediensten verandert er niets. Op een begrafenis mogen vijftig mensen aanwezig zijn, bij een eredienst vijftien.

13. Mogen onthaalouders en crèches blijven werken?

Ja, ook daar verandert niets aan. Wel roept Kind en Gezin, dat toeziet op de goede werking van crèches in Vlaanderen, ouders op om hun kinderen indien mogelijk zo veel mogelijk thuis op te vangen.

14. Mag de horeca takeaway blijven aanbieden?

Ja, aan die regel verandert er niets.

15. Blijven de wekelijkse markten doorgaan?

De gewone markten wel, rommelmarkten en brocantes blijven wel verboden.

16. Gaan de scholen nu dicht?

Ja. Vanaf komende maandag blijven de schoolpoorten in lagere en secundaire scholen op slot. Het is de bedoeling dat op 19 april, na de paasvakantie, de scholen opnieuw openen. Indien mogelijk met contactonderwijs. Ook voor het secundair.

17. Wordt er afstandsonderwijs georganiseerd als alternatief?

Er bestond woensdag de hele dag verwarring over of afstandsonderwijs mogelijk was in het lager en middelbaar onderwijs. Maar de onderwijspartners communiceerden ‘s avonds dat het er niét komt.

18. Hoe zit het met de kleuterscholen?

Het Overlegcomité besliste dat kleuterscholen open mogen blijven, maar het gemeenschapsonderwijs sloot later toch alle deuren voor kleuters, en ook het Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseerde de kleuterscholen om dicht te blijven.

19. Krijgen studenten hoger onderwijs onlineles of komt er gewoon een extra week vakantie?

De lessen gaan door, maar wel maximaal digitaal. Vanaf maandag 29 maart, en minstens tot en met zondag 18 april 2021, kunnen geen hoorcolleges op de campus worden aangeboden. Practica en labo’s kunnen wel doorgaan en ook de stille studieruimtes blijven beschikbaar.

20. Mogen de examens van de hogeschool­studenten nog plaatsvinden op de campus?

Ja, de geplande ­examens gewoon kunnen plaatsvinden als de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden.

21. Wat met het volwassenenonderwijs en het buitengewoon onderwijs?

Net als het lager en secundair onderwijs worden de lessen opgeschort.

22. Blijven de rijscholen open?

Ja, de rijscholen én rijexamencentra blijven open.

23. Mag je een huis bezoeken dat te koop staat?

Ja, huisbezoeken in het kader van de aankoop of verhuur van een woning blijven mogelijk. Maximaal drie volwassenen mogen op bezoek gaan, uitgezonderd makelaar en bewoners van het huis.

24. Blijven de privé-sauna’s open?

Ja, de privé-sauna’s blijven open, maar de babyspa’s niet. Wellnesscentra voor het grote publiek zijn nog steeds gesloten.

Naast zeer direct en letterlijk taalgebruik gebruiken onze politici ook vaak beeldspraak. In onderstaande video zetten we enkele opvallende voorbeelden op een rij.