©  DBA

Vaccinatie van 19 tot 64 jaar: ontdek hier wanneer jij aan de beurt bent

Hasselt -

“Tijdens de paaspauze van vier weken moeten we onze ouderen en meest kwetsbaren vaccineren”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdag. Is dat ook haalbaar? Volgens Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) wel. “Tegen eind april kunnen alle 65-plussers ingeënt zijn”, zegt Beke. Maar wanneer komen de leeftijden van 19 tot 64 de beurt?

Koen Snoekx

Hoeveel ouderen hebben al een vaccin gekregen?

“We starten onze vaccinatiecampagne bij onze oudsten en meest kwetsbaren, omdat zij het grootste risico lopen op ziekenhuisopname en sterfte”, is het credo van bij het begin van de vaccinatiecampagne. Toch zijn nog altijd maar weinig ouderen ingeënt. Van de 51.738 hoogbejaarde Limburgers (ouder dan 80 jaar) is er ondertussen nog altijd maar een derde (18.628 in totaal) gevaccineerd. Ongeveer de helft van de 80-plussers kreeg een prik in het rusthuis, de anderen werden de afgelopen twee weken ingeënt in een assistentiewoning of vaccinatiecentrum. Opmerkelijk: de generatie van zeventigers is momenteel het minst gevaccineerd. Slechtst 4.870 van de 79.119 zeventigers in Limburg (6,4 procent) kreeg al een prik. Bij alle andere generaties - zelfs bij de twintigers - ligt de vaccinatiegraad hoger. Dat is te verklaren omdat vlak na de vaccinatie van rusthuisbewoners gestart is met het inenten van personeel in de rusthuizen en ziekenhuizen en het prikken van zorgverleners in de vaccinatiecentra. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat het percentage ingeënte ouderen nu wel snel stijgen. “Vanaf volgende week gaan alle eerste dosissen in de vaccinatiecentra naar de brede bevolking, te beginnen bij de 80-plussers.”

Wanneer komen de risicopatiënten aan de beurt?

Begin februari werd een lijst openbaar gemaakt van risicoprofielen die in aanmerking komen om sneller gevaccineerd te worden. Het gaat dan onder meer over mensen met chronische hart- en vaatziekten, suikerziekte, obesitas of verhoogde bloeddruk. Wanneer die risicopatiënten precies aan bod zullen komen, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Dat heeft onder meer te maken met privacy. “Ten laatste eind volgende week moet het wetgevend en juridisch kader voor de inenting van risicopatiënten in orde zijn”, zegt Carmen De Rudder, woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Aanvankelijk was gezegd om de risicopatiënten tegelijk te vaccineren met de groep van 65- tot 69-jarigen, maar dat is nog niet helemaal zeker. Mogelijk komen de risicopatiënten al eerder aan bod. Ook de lijsten van risicopatiënten zijn nog niet helemaal klaar. “Er is al een voorlopige lijst aan de hand van gegevens van de ziekenfondsen, maar die moet nu nog aangevuld worden door de huisartsen”, zegt De Rudder. Volgens een inschatting van de Hoge Gezondheidsraad telt Vlaanderen zo’n 900.000 risicopatiënten. Extrapoleren we dat naar Limburg dan gaat het in onze provincie om zo’n 120.000 mensen met een risicoprofiel. “De opzet blijft alvast om ergens begin april de eerste uitnodigingen naar risicopatiënten te sturen voor een prik in een vaccinatiecentrum”, zegt De Rudder.

LEES OOK. “Check je ‘burgerprofiel’ als je je vaccinatie niet wil missen”, maar wat is dat?

Wanneer zijn alle 65-plussers ingeënt en wanneer komt de rest van de bevolking aan bod?

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) blijft erbij dat het mogelijk is om tegen eind april alle 65-plussers een eerste keer in te enten. Van de 181.376 Limburgse 65-plussers zijn er tot nog toe 26.497 ingeënt (14,6 procent). Nog een kleine 155.000 Limburgers boven de 65 jaar zullen dus voor eind april nog een vaccin moeten krijgen. Alles hangt natuurlijk af van de leveringen. Voor de maand april zijn Vlaanderen zo’n 1,1 miljoen dosissen beloofd. Dat zijn vooral vaccins van AstraZeneca (591.817) en Pfizer (289.050) en in mindere mate van Moderna (171.503). Tegen eind april krijgt Vlaanderen ook de eerste 44.000 vaccins van Johnson & Johnson geleverd. Mits de vaccinproducenten hun beloftes houden, blijft minister Wouter Beke ervan overtuigd dat tegen 11 juli alle volwassen Vlamingen minstens één dosis van het coronavaccin hebben gekregen. Na de 65-plussers zal tussen begin mei en half mei de leeftijdsgroep van 65- tot 50-jarigen aan bod komen, gevolgd door de 49- tot 40-jarigen (half mei tot half juni), de 39- tot 25-jarigen (half juni tot 1 juli) en de 24- tot 19-jarigen (1 juli tot 11 juli). Tegen 11 juli zullen dus alle 718.884 volwassen Limburgers de kans gekregen hebben om zich een eerste keer te laten vaccineren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer