Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Chaos in de scholen: ‘Of we volgende week open zijn? Geen idee’

Archiefbeeld.Beeld Wouter Van Vooren

Opgeschorte lessen of afstandsonderwijs? Kleuterscholen open of dan toch dicht? De communicatie voor scholen en ouders blonk de afgelopen dagen niet uit in helderheid. Bovendien volgen niet alle scholen de adviezen en besluiten.

“Of we volgende week open zijn? Ik weet het niet, de directie zit momenteel samen.” Vrijdag rond de middag is het in verschillende kleuterscholen nog spitsroeden lopen. Dat de knoop over volgende week luttele uren voor het ingaan van het weekend nog doorgehakt moest worden, heeft alles te maken met de late adviezen van de koepels donderdagavond.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) besloot zijn kleuterscholen te sluiten, Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseerde hetzelfde. Patriek Delbaere, topman van het Gemeentelijk en Stedelijk Onderwijs (OVSG) deed echter “een warme oproep” aan zijn kleuterscholen om toch open te blijven.

Niet alle scholen volgden de raad van hun koepel. Zo besloot burgemeester Wim Goossens (CD&V) van Roosdaal om de oproep van Delbaere in de wind te slaan: de drie gemeentelijke kleuterscholen sluiten volgende week. “Heel wat leerkrachten zijn ziek of zitten in quarantaine en ook bij de kleuters zelf zijn er heel wat besmettingen”, zegt hij.

In buurgemeente Ternat kwamen ze tot het omgekeerde besluit. “Onze directie was vragende partij om de school open te houden”, zegt burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V). “Ze wilden hun verantwoordelijkheid nemen en ouders helpen.”

Afstandsonderwijs

Na het Overlegcomité gingen de meeste leerlingen ervan uit dat volgende week een extra weekje vakantie zou worden. Niet zo voor de zesdejaars van Edugo De Toren in Oostakker. Terwijl de derde-, vierde- en vijfdejaars examens maken, moeten de zesdejaars les volgen, zij het vanop afstand.

“We hebben beslist tegen de beslissing van het Overlegcomité in te gaan”, zegt directeur Luc Verreyt. “We willen de ons beschikbare lestijd zo nuttig mogelijk invullen. Moesten we die dagen nu weggooien, dan heeft dat invloed op het lestempo na de vakantie.”

Dat zijn leerlingen daar niet echt mee opgezet zijn nadat het Overlegcomité hen vakantie beloofd had, begrijpt Verreyt. “Het is zoals men zegt: eenmaal de geest uit de fles is...” De communicatie over dat afstandsonderwijs noemt Verreyt “een blunder”. “Dat op het hoogste politieke niveau zo amateuristisch gecommuniceerd werd, dat is toch ontzettend?”