©  EPA-EFE

Zelftests vanaf 6 april te koop bij apotheker, bedrijven kunnen gratis tests bestellen

Vanaf 6 april zullen zelftests voor Covid-19 te koop zijn in de apotheek. Bedrijven kunnen zulke antigeentests tot 1 mei ook gratis bestellen bij de overheid voor werknemers die niet kunnen thuiswerken. Niet alleen een (bedrijfs)arts, maar ook ander zorgpersoneel mag zo’n test afnemen op de werkplek.

Tijdens de persbriefing over de teststrategie benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maandag dat er nog steeds een stijging is op het vlak van opnames in het ziekenhuis. Hij riep iedereen daarom op om voorzichtig te blijven, afstand te houden en zich te houden aan de bubbel van vier.

570.000 op voorraad

Ook benadrukte hij dat telewerken verplicht blijft en dat deel uitmaakt van de tweede verdedigingslijn. Voor wie niet kan telewerken, kunnen bedrijven tot en met 1 mei gratis antigeentests aanvragen voor hun personeel. “Er is is een grote voorraad aangelegd van snelle antigeentests op federaal niveau, het gaat om 570.000 tests”, zei Vandenbroucke.

Die antigeentests kunnen ook worden afgenomen door iemand die geen arts is, maar wel over voldoende kwalificaties beschikt, zoals zorgpersoneel, ambulanciers, apothekers, vrijwilligers van het Rode Kruis, vroedvrouwen, logopedisten, kinesisten en laatstejaarsstudenten verpleegkunde of geneeskunde. Niet enkel de bedrijfsarts kan deze tests dus afnemen.

Kostprijs nog onduidelijk

Vanaf 6 april zullen zelftests te koop zijn voor iedereen. “Die zullen verkocht worden bij de apotheker. Voor elk lid van het gezin kunnen maximaal twee tests worden gekocht in de apotheek. Ze zullen terugbetaald worden via de ziekteverzekering voor diegenen die het financieel moeilijk hebben, als ze recht hebben op een voorkeursregeling”, aldus Vandenbroucke.

De tests zouden zo’n 7 tot 8 euro moeten kosten, maar over de kostprijs is er momenteel nog geen zekerheid. Het remgeld voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming bedraagt 1 euro. Voor de andere mensen geldt er geen terugbetaling.

Na vier weken zal het systeem van zelftests opnieuw geëvalueerd worden. Indien de zelftest positief is, moet die persoon meteen in isolatie gaan. Omdat het ook over een vals-positief kan gaan is wel nog een PCR-test nodig. (lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER