Direct naar artikelinhoud
VooruitblikZomervakantie

‘Het komt wel in orde’: Steven Van Gucht is gerust in de mogelijkheden om te reizen deze zomer

Het strand in Barcelona, vorige zomer.Beeld REUTERS

Deze zomer willen vier op de tien Belgen op vakantie buiten de landsgrenzen. Dat blijkt uit de vakantiebarometer van mobiliteitsorganisatie Touring. Wij vroegen aan viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) hoe realistisch het is om deze zomer op reis te gaan, of dat met het vliegtuig kan en waar je moet op letten om geen corona op te lopen.

We weten niet hoe het bij u zit, maar de recordbrekende zonneschijn van de jongste dagen doet ons verlangen naar de zomer. Het liefst eentje van de zorgeloze soort, op een terras in een rustig Provençedorpje, met een goed glas wijn en een stel irritante muggen erbij, ver weg van de dagelijkse coronacijfers. Acht op de tien Belgen wil deze zomer op reis gaan. De ene helft neemt genoegen met de Ardennen en de Belgische kust, de andere helft wil in juli, augustus of september de landsgrenzen over. Dat blijkt uit de vakantiebarometer van mobiliteitsorganisatie Touring, dat 1.800 landgenoten liet bevragen. 

Maar is dat mogelijk? Net gisteren verscheen er nog een Frans rapport dat er voor waarschuwt dat de Franse zomer mogelijks minder vrolijk wordt dan die van vorig jaar, omdat de viruscirculatie misschien hoger zal liggen, doordat de zomer voorlopig niet volgt op een harde lockdown, zoals vorig jaar het geval was. Zullen de 4,5 miljoen reislustige Belgen het land uit mogen of blijft Covid-19 ons in de tang houden?

Zelfde tempo

Professor Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano, is er gerust in. “Het komt wel in orde. Ik verwacht dat het net als vorige zomer mogelijk zal zijn om binnen Europa te reizen”, vertelt hij. “Er is veel kritiek op de Europese vaccinatiestrategie, maar het grote voordeel is dat alle landen binnen de EU op hetzelfde tempo vaccineren.”

“Doordat de situatie in de zomer overal vergelijkbaar zal zijn, biedt dat perspectief om de binnengrenzen te openen. Het digitale groene certificaat - Europa noemt dat geen vaccinatiepaspoort - zal daarin een belangrijke rol spelen, als het op tijd klaar is. Ik hoop dat dat gebonden is aan uniforme regels voor heel Europa, en dat dus niet het ene land een vaccinatie van toeristen kan eisen en het andere een negatieve test.”

Zelfde tempo
Beeld AFP

Of we buiten Europa zullen kunnen reizen, is onzekerder. “Hoe zal de situatie in Azië zijn? Hoeveel uitbraken zijn er nog in Afrika? Dat kunnen we nu nog niet inschatten. In het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten wordt er vlot gevaccineerd, dus zal de toestand wellicht oké zijn, maar zullen zij Europese reizigers toelaten?” 

Hoewel acht op de tien op reis willen in binnen- of buitenland, zegt slechts een kwart van die groep al een vakantie geboekt te hebben. De onzekerheid speelt de reissector dus duidelijk parten, want normaal ligt dat cijfer hoger. “Er wordt bijna niet geboekt”, zegt Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR). 

Voorzichtig

“Er zijn mensen die vorig jaar niet op reis konden tijdens de paasvakantie en die trip herboekt hebben naar deze paasvakantie. Dat mag nu ook niet meer, waardoor ze nog een keer opnieuw moeten herboeken. Dan spreekt het voor zich dat reizigers voorzichtig worden. Intussen moeten reisprofessionals drie keer zoveel werk steken in één boeking, zonder dat ze er een euro meer voor krijgen. Gelukkig merken we dat de reisbedrijven veel vragen van klanten krijgen, meer dan verwacht. De zin om te reizen is dus groot, maar om al iets vast te leggen vinden mensen het nog te vroeg.”

Een duidelijke trendbreuk van vorig jaar was dat we meer met de auto op reis gingen en minder met het vliegtuig. Ook deze zomer zal dat het geval zijn, volgens de Touring-vakantiebarometer. Bijna zeven op de tien zegt met de auto te zullen reizen. Een flinke tegenvaller voor de luchtvaartsector, dus. Een deel van de verklaring ligt in het feit dat we iets dichter bij huis blijven, maar het lijkt er ook op dat reizigers zich minder veilig voelen in vliegtuigen. “Nochtans kan je een vlucht veilig organiseren”, zegt professor Van Gucht. “Een auto is niet per se veiliger, integendeel. Het is een gesloten omgeving waarbij de kans om elkaar te besmetten reëel is. Als je in de auto zit met je eigen bubbel is dat oké, maar met andere mensen is het niet aan te raden. Op dat vlak maak ik me minder zorgen in vliegtuigen, die goed geventileerd worden.”

Ventilatie is samen met afstand het codewoord voor wie veilig op reis wil gaan. “Of je nu een strandvakantie, een citytrip of een natuurreis gepland hebt: probeer zoveel mogelijk buiten te doen en hou afstand”, adviseert Van Gucht, die trouwens zelf nog geen reis geboekt heeft. “Ik ben een late beslisser, maar ik hoop er deze zomer even op uit te trekken met de auto, richting de natuur, ergens waar ik niet herkend word. Geef mij overdag maar een aantal sportieve activiteiten en ‘s avonds een comfortabel hotel, met lekker eten, een zwembad en een bubbelbad. Na een actieve dag in de natuur wil ik ‘s avonds niet ook nog eens buiten op een dun matteke slapen.”