Dursun Aydemir / Pool / Hans Lucas

Wereldgezondheids­organisatie (WHO): "Europa vaccineert onaanvaardbaar traag"

Dat het coronavirus ons continent stevig in zijn greep houdt, is geen nieuws meer. Dat de start van de vaccinatiecampagne niet meteen vlekkeloos is verlopen evenmin. Maar nu zegt dus ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het echt sneller moet. "Het ritme van de vaccinaties in Europa is onaanvaardbaar traag", zegt de Belg Hans Kluge, directeur Europa van de WHO. Drie dingen moeten en kunnen beter.

Het coronavirus houdt Europa flink in zijn greep. We zijn het op één na meest getroffen continent - na Amerika. De voorbije week zijn volgens de WHO nog eens 24.000 Europese doden geteld, er zijn ook weer 1,6 miljoen nieuwe besmettingen vastgesteld. We naderen in Europa het miljoen aantal doden, en de 45 miljoen besmettingen. 

"Vijf weken geleden zaten we nog onder het miljoen besmettingen", zegt dokter Dorit Nitzan van de WHO. "Het is de voorbije maanden nooit zo erg geweest, en met de religieuze feesten die eraan komen (denk aan Pasen, maar ook de Ramadan begint in april, nvdr) is het risico nog groter." In alle leeftijdsgroepen gaat het de verkeerde kant uit, behalve bij de 80-plussers. 

Vaccins zijn de oplossing. Maar de WHO windt er dus geen doekjes om, het vaccineren in Europa gaat volgens onze landgenoot Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie, "onaanvaardbaar traag". Want vandaag heeft nog maar één op de tien Europeanen een eerste dosis gekregen, vier procent is volledig gevaccineerd. Voor de duidelijkheid, de WHO bedoelt met Europa niet alleen de Europese Unie, maar het continent Europa.

Om de vertragingen te compenseren, moeten we dezelfde strenge maatregelen hanteren als in het verleden

Dr Hans Kluge, directeur Europa WHO

Volgens dokter Kluge zit er niets anders op dan de vertraging in het vaccinatieschema te compenseren door de beperkende maatregelen voor de volksgezondheid te nemen, zoals we in het verleden al deden. Denk aan allerlei vormen van social distancing.  

Beluister hier het gesprek met Hans Kluge in "De wereld vandaag" (de tekst gaat hieronder door):

Voor de regeringen luidt de boodschap: "Dit is geen tijd om te versoepelen." Maar het wordt wél hoog tijd om de snelheid van vaccinatie op te drijven. Dat kan op drie manieren, vindt Kluge. "Laat ons duidelijk zijn. We moeten de vaccins sneller gaan produceren, we moeten de administratieve rompslomp tot het minimum beperken én we moeten alle beschikbare voorraden vaccins meteen gebruiken."

Al zesduizend mensenlevens gered in Groot-Brittannië 

"Nu de vaccinaties van start zijn gegaan" zegt de directeur Europa van de WHO nog "kan dat een vals gevoel van veiligheid creëren. Dat moeten we vermijden. Hoe moeilijk het ook is, we moeten doorbijten. Dat betekent de instrumenten gebruiken die we ter beschikking hebben. Positief is dat we nu meer weten dan een jaar geleden. Dokter Nitzan van de WHO: "Onze systemen voor testen en opsporen zijn beter, we weten ook beter hoe zwaar zieke patiënten te behandelen".

Maar dé uitweg uit de pandemie blijft dus de massale vaccinatie. De situatie in Groot-Brittannië bewijst de efficiëntie van de vaccins. Daar zijn op zijn minst 6.000 mensenlevens gered van 70-plussers, dankzij de vroeg op gang gekomen vaccinatie. Ook de gegevens uit Israël bewijzen het effect van vaccins in de praktijk. Daar blijkt het Pfizer-Biontech-vaccin voor 90 procent effectief te zijn, zowel voor het voorkomen van infecties als voor de kans op een ernstig ziekteverloop én wat betreft het aantal hospitalisaties. Dat na de tweede dosis wel te verstaan.

Kluge pleit ook voor pan-Europese solidariteit. Landen waar de vaccinatiegraad al hoog ligt, en waar de meest kwetsbare groepen en de zorgverleners een prik hebben gekregen, zouden landen waar het trager gaat moeten helpen.

"Ik had ook gehoopt sneller te vaccineren", reageerde Steven Van Gucht van Sciensano op de bemerkingen van de WHO. "Ik denk niet dat het probleem echt zit bij vaccins die zich opstapelen en niet toegediend worden, maar echt wel bij de leveringen. Dat wordt nu stilletjes aan opgedreven. We zien nu toch week na week meer dosissen die gezet worden, nu richting 300.000 per week, ik hoop dat we naar 500.000 of zelfs 700.000 per week zullen gaan. Dan zal het echt vooruitgaan, maar het is altijd wat afwachten, het blijft een moeilijk gegeven."

Wat doet de WHO? Deze video legt het je in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen