© Tom Palmaers

Nieuwe grote drugszaak: wiettelers gevat nadat ze man halfdood slaan

De Hasseltse correctionele rechtbank vormt vanaf maandag weer het schouwtoneel voor een grote drugszaak. Na eerder de Aquino’s en pizzabakker Bartolomeo nemen nu 29 betichten plaats in de beklaagdenbank. Ze staan terecht voor hun aandeel in 20 cannabisplantages, waarvan 13 in onze provincie. De bal ging in 2013 aan het rollen nadat een man in Halen halfdood geslagen werd omdat hij dreigde naar de politie te stappen tenzij hij 30.000 euro zwijggeld zou krijgen.

GeHo

Het bestaan van de cannabisplantages kwam eerder stommelings aan het licht nadat iemand binnen de organisatie zelf naar de politie belde. Hij was ternauwernood aan enkele belagers kunnen ontkomen nadat ze hem gelokt hadden naar een woning en hem er afranselden. Via een maïsveld ter hoogte van de Staatsbaan in Halen wist de man te vluchten en meer dood dan levend aan te bellen bij een woning. Uit vaststellingen van de politie bleek dat de schermutseling zou kaderen in een poging tot oplichting. Naargelang de bron was het slachtoffer via een vriendin te weten gekomen dat er een cannabisplantage in het spel was. In ruil voor 30.000 euro wou de man zijn mond houden. Op 3 juli 2013 zou hij een voorschot krijgen. Daar kwam niets van in huis en de transactie van de volledige som moest dan maar twee dagen later gebeuren. In plaats van harde valuta ontving het slachtoffer echter harde klappen.

Hoofdrolspelers

Spilfiguur is een 52-jarige Nederlander uit Lanaken die eerder al veroordeeld is voor drugsdelicten. Hij bezorgde een veertiger uit Maaseik, die de speurders als zijn rechterhand beschouwen, 8.000 stekken van cannabisplanen. De Maaseikenaar, evenmin een onbekende voor het gerecht, nam vervolgens de organisatie en opstart van de plantages voor zijn rekening. Het is twijfelachtig of de Nederlander in Hasselt zal opdagen omdat zijn advocaat die oorspronkelijk in de zaak zat niet langer gecontacteerd is. Ook betwistte hij altijd zijn schuld. Wie vermoedelijk wel zullen afzakken, zijn de verdachten bij we de plantages gevonden zijn en medewerkers zoals de plukkers. “De leiders van de organisatie hadden duidelijk een neus voor mensen die in een moeilijke financiële situatie zaten en zo radeloos waren om mee in het verhaal te stappen,” zegt advocaat Luk Delbrouck. Hij vertegenwoordigt een van zulke verdachten. De plantages waarvan sprake bevonden zich in België in Dilsen-Stokkem, Herk-de-Stad, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode en Riemst. De anderen situeerden zich in Nedderlands-Limburg zoals in Urmond en Meerssen. De correctionele rechtbank trekt in totaal vier dagen voor het proces uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer