James Arthur Photography

Politie vervangt militairen voor bewaking openbaar vervoer weer, 6 jaar na de aanslagen

De politie neemt vanaf vandaag opnieuw de bewaking over van de militairen op luchthavens en in metro- en treinstations. Bij ongewijzigd dreigingsniveau zal de politie vanaf 1 september ook op de andere plaatsen, zoals bij ambassades, opnieuw de bewaking overnemen van defensie. 

6 jaar al patrouilleren militairen, in de strijd tegen het internationaal terrorisme, op een aantal strategische plaatsen in ons land, zoals het openbaar vervoer. Op 1 december 2020 heeft de politie al de bewaking van de luchthaven in Gosselies overgenomen. Op 1 februari van dit jaar gebeurde de wissel aan de Europese instellingen. Vandaag zijn het dus de overige luchthavens, de metro- en treinstations. En vanaf 1 september volgen nog een aantal ambassades en andere instellingen. 

Hetzelfde veiligheidsniveau

Het OCAD behoudt voorlopig het dreigingsniveau 2, met uitzondering van een aantal potentiële doelwitten waar niveau 3 van kracht blijft. En bij ongewijzigd dreigingsniveau zullen lokale en federale politie na de zomervakantie dus opnieuw alle bewakingsopdrachten overgenomen hebben van de militairen. De geïntegreerde politie garandeert daarbij hetzelfde veiligheidsniveau als de militairen.

Zo komt er stilaan een eind aan 'Operation Vigilant Guardian', een opdracht voor het leger na de aanslagen in Parijs en de ontmanteling van een terroristische cel in Verviers. "Door de steun van Defensie kon de geïntegreerde politie meer capaciteit vrijmaken voor onderzoeken naar terrorisme en gewelddadig radicalisme terwijl ze tegelijkertijd haar basistaken kon blijven uitvoeren." Zo laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden weten in een gezamenlijk persbericht met haar collega van Defensie Ludvine Dedonder. Die reageert op haar beurt ook opgetogen: "Zo kan Defensie zich opnieuw focussen op de voorbereiding en deelname aan buitenlandse missies en haar rol als strategische reserve ten voordele van de bevolking, zoals we vandaag ook zien in de COVID-crisis." 

Meest gelezen