Eggs benedict op een bagel of zoet saffraan-rozijnenbrood: tover de klassieke paasbrunch om tot iets origineels
Sla met Pasen het ontbijt een keertje over en verwen je huisgenoten met een paasbrunch die eens wat anders is dan anders. Kies voor een mix van zoet en hartig, zodat iedereen aan z’n trekken komt. We geven je alvast enkele paaslekkere ideetjes. Op het menu: een overheerlijke bagel, lentesalade, een mangosmoothie en een zoet saffraan-rozijnenbroodje.
Bagel benedict
Voor 4 personen • 25 min.
Ingrediënten
• 2 grote tomaten, gehalveerd • 2 bagels • 4 eieren • 1 el wittewijnazijn • 4 plakjes gegrilde ham • olijfolie • peper en zout • handvol rucola
Voor de hollandaisesaus
• 2 eierdooiers • 2 el citroensap • zout • 200 g ongezouten boter, gesmolten
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 80 °C. Bestrooi de snijkant van de tomaten met peper en zout en leg ze met de snijkant even in een hete grillpan. Hou ze warm in de oven. Snij de bagels open, bedruppel de snijkant met wat olijfolie en leg ze ook eventjes in de grillpan. Zet mee in de oven.
2. Doe voor de saus de dooiers, 2 theelepels water, het citroensap en een snuf zout in een maatbeker en en mix glad. Giet er langzaam de hete boter bij en blijf mixen tot de saus begint in te dikken.
3. Pocheer de eieren één voor één in heet water vermengd met de wittewijnazijn. Breek daarvoor een eitje in een kommetje, maak een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in het water glijden. Na drie minuten haal je het gepocheerde ei met een schuimspaan uit het water.
4. Beleg elke bagelhelft met een plakje ham. Leg er een gegrilde tomaat en een gepocheerd ei op. Giet er de saus over en werk af met de rucola. Serveer meteen.
TIP: Bij de bagels passen ook perfect gebakken champignons en avocadoplakjes.
Groen lentesalade met asperges, chorizo en zachtgekookte eitjes
Voor 4 personen • 30 min.
Ingrediënten
• 150 g tuinbonen (diepvries) • 1 teentje look • 40 g rucola • handvol basilicumblaadjes • 2 el witte wijnazijn • 8 groene asperges • 2 little gem • 100 g chorizo, in blokjes • 4 eieren • ½ tl chilivlokken • 30 g geraspte Parmezaanse kaas • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Blancheer de tuinbonen 5 minuten in kokend, gezouten water. Giet af, spoel onder koud water en verwijder de vliesjes.
2. Mix de look met de helft van de rucola, basilicum, de azijn en een scheut olijfolie glad. Kruid met peper en zout.
3. Snij de harde onderkant van de asperges weg. Halveer de little gems. Bestrijk de groenten met olijfolie en gril ze goudbruin in een grillpan. Bak de blokjes chorizo in een droge koekenpan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Kook de eieren in zes minuten halfzacht.
4. Schik de rest van de rucola op een schaal. Verdeel er de groenten over. Bestrooi met de blokjes chorizo en kruid met de chilivlokken. Druppel er de dressing over. Halveer de eitjes en leg ze erbij. Werk af met de kaas en de resterende basilicum.
Karnemelk-mangosmoothie met kurkuma
Voor 4 personen • 12 min.
Ingrediënten
• 250 g bevroren mango • 500 ml karnemelk • sap van 2 sinaasappelen • 2 bananen • 4 cm gember, geraspt • 1 tl kurkuma • enkele takjes munt
Zo ga je te werk
1. Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en de munt, in een blender en mix glad.
2. Giet de smoothie in hoge glazen, bestrooi met de kurkuma en werk af met een takje munt.
TIP: Geen liefhebber van karnemelk? Vervang die door amandel- of sojamelk.
Zoet saffraan-rozijnenbroodje
Voor 8 personen • 25 min. + 2 uur 30 min. rijzen
Ingrediënten
• 1 tl saffraandraadjes • 1 el geraspte sinaasappelschil • 15 g suiker • 600 g bloem • 11 g gedroogde gist • 2 eieren
• 80 g gesmolten boter • 300 ml lauwe melk + extra • 100 g rozijnen
Voor het kruis
• 25 g bloem • 1 tl zonnebloemolie • 2 el koud water
Zo ga je te werk
1. Bak de saffraandraadjes in een droge koekenpan lichtjes bruin. Schep in een vijzel en stamp ze fijn.
2. Meng de sinaasappelrasp onder de suiker. Meng de sinaassuiker onder de bloem. Meng de gist, saffraan, 1 losgeklopt ei en de boter onder de lauwe melk. Giet de melk bij de bloem en kneed tot een elastisch, ietwat plakkerig deeg. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom. Dek af met een schone keukenhanddoek en laat twee uur op kamertemperatuur rijzen.
3. Kneed het deeg na het rijzen door en voeg de rozijnen toe. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel het deeg in zestien porties. Rol er mooie ronde balletjes van en schik ze in een beboterde bakvorm van 20 x 6 cm. Laat nog eens dertig minuten rijzen.
4. Klop het andere ei met een scheutje melk los en bestrijk er het broodje mee. Mix voor het kruis de bloem, de olie en het water tot een pasta. Schep in een spuitzak en spuit op elke bal een kruis. Zet het brood veertig minuten in de oven. Serveer warm of koud.
TIP: Lekker met opgeklopte en met honing gezoete mascarpone.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
-
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”