© Jean Pierre Yzermans

Kleinvee ‘Van Aarlen tot Oostende’ te kijk in Nieuwenborgh

Hobbyisten weten hoe vrije tijd zinvol ingevuld kan worden. Ze hebben er alles voor over en sparen moeite noch tijd. Het resultaat was te bewonderen in zaal Nieuwenborgh in Stokkem, waar negentig eigenaars van konijnen, hoenders, duiven en zelfs van een vijftigtal cavia’s hun mooiste exemplaren te kijk stelden.

Jean Pierre Yzermans

De leden van de Koninklijke Vereniging ‘Maas en Kempen’ afdeling Stokkem zijn al zestig jaar begaan met de kweek en het verzorgen van de kleinere neerhofdieren. Het diamanten jubileum grepen ze gretig aan om een tentoonstelling van de mooiste exemplaren aan het publiek voor te stellen. Achtennegentig exposanten beantwoordden de uitnodiging positief en stalden 650 dieren twee dagen uit.Voor de organisatoren geen klein bier. Elf keurmeesters hadden een hele dag de handen vol om elke konijn, haan of doffer te beoordelen op postuur, gestalte, pels en kleur.

De tentoonstelling te Stokkem is een erg gerenommeerde collectie, vandaar dat kleinvee-eigenaars uit het hele land er vertegenwoordigd zijn. Het provinciale karakter waaraan men zich in de beginjaren vasthield, werd opgeheven om de deelname voor iedereen open te stellen. Vandaar de aanwezigheid van kwekers uit West-Vlaanderen tot Aarlen, evenals uit Nederland en uit de aangrenzende Duitse regio.De bezoekers hadden een brede kijk op de diversiteit van dieren en rassen evenals op een kwaliteit van hoog niveau.Er waren 39 reekskampioenen te bewonderen. Verder waren er acht algemene kampioenen, maar de hoofdprijs, nl. ‘Het beste (mooiste) dier van de tentoonstelling’, werd door een ‘Wener blauw’ van Dejasse Serge uit Fexhe-le-Haut-Clocher weggekaapt.Het zilveren en bronzen kroontje voor de twee ‘eredames‘ (rammen) wordt gedragen door de dieren van Danielle Willems (Stokkem) en Soors Bart van Bree. Een palmares om van te snoepen.Zo’n tentoonstelling maakt indruk, wetend dat alle dieren gehonoreerd werden met meer dan 90 percent van de punten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer