Ben Gray

Campagneteam Trump maakt aanhangers nietsvermoedend duizenden dollars armer

Het campagneteam van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft miljoenen dollars ontvangen van aanhangers, zonder hun medeweten. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times onderzocht. De Trump-aanhangers dachten dat ze een eenmalige donatie stortten, maar ze tekenden nietsvermoedend in voor een wekelijkse donatie.

De aanhangers van Trump die hun president wilden steunen bij zijn verkiezingscampagne door wat geld te doneren, werden uiteindelijk duizenden dollars armer gemaakt. Zo gaf je bij het overschrijven van een eenmalig bedrag namelijk nietsvermoedend toestemming om wekelijks geld te doneren.

Sommige Trump-fans raakten zelfs in financiële problemen door de wekelijkse bedragen die -zonder hun medeweten- van hun rekening werden gehaald. Zo konden heel wat Republikeinse aanhangers hun huur  niet meer betalen. De krant deelt verschillende getuigenissen.

Zo hoorde de 63-jarige Stacy Blatt uit Kansas City op de radio dat Trump geld te kort kwam voor zijn campagne. Blatt lag op dat moment in het ziekenhuis omdat hij aan kanker leed. De overtuigde aanhanger wou zijn president eenmalig steunen. Blatt verzamelde zijn spaargeld en gaf 500 dollar aan de campagne. Maandelijks moet Blatt het met 1.000 dollar stellen.

Maar kort daarna werd er van de rekening van Blatt opnieuw 500 dollar gehaald. De rekening van Blatt werd volledig leeggehaald. De man kon zijn huur- en energierekening niet meer betalen. De Trump-campagne had hem in totaal 3.000 dollar afhandig gemaakt. En zoals Blatt zijn er vele slachtoffers.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Op het online formulier om de donatie te doen, stond telkens een vakje automatisch ingevuld dat je moest uitvinken bij indienen. Deed je dat niet, dan gaf je toestemming om wekelijks geld te doneren. Veel aanhangers zagen dit over het hoofd. Bovendien werd er later zelfs een tweede vakje toegevoegd, waarin mensen automatisch toestemming gaven om hun gedoneerde bedrag te verdubbelen.

Campagne betaalt 64,3 miljoen dollar terug

De Trump-campagne heeft ondertussen de laatste tweeënhalve maand zo’n 64,3 miljoen dollar terugbetaald. Het zou om ruim 10 procent van de totale donaties gaan. Ook het campagneteam van de Democratische kandidaat en huidig Amerikaans president Joe Biden heeft trouwens donaties moeten terugstorten. Maar het gaat om veel minder, namelijk om zo’n 5,6 miljoen dollar, wat 2,2 procent van het totaal uitmaakt.

"Oneerlijk, onethisch en ongepast"

Blatt, die in februari stierf, dacht dat hij het slachtoffer was geworden van fraude, maar hij wist niet dat het om een legale manier ging om campagnegeld binnen te halen. Een onethische manier, vult The New York Times aan.  Het is een legale methode, maar ‘oneerlijk, onethisch en ongepast’, zegt Ira Rheingold van de National Association of Consumer Advocates in de Amerikaanse krant.

De agressieve manier om aan geld te geraken van het Trump-team werd ingegeven door een tekort aan geld volgens de krant. Maar een woordvoerder van het team ontkent dat er oneerlijke praktijken hebben plaatsgevonden. "Onze campagne was gebouwd op de hardwerkende mannen en vrouwen van Amerika en het koesteren van hun investeringen was van het grootste belang bij alles wat we deden", klonk het bij het team.

AFP or licensors

Meest gelezen