Beveren brengt regenbogen en verdraagzaamheid tot op de schoolbanken

Beveren deelt regenboogbanken uit en sensibiliseert de scholen om tot meer verdraagzaamheid te komen bij jongeren. De gemeenteraad keurt unaniem het standpunt tegen zinloos geweld goed en onderneemt actie, 4 weken na de moord op een homoseksuele man in een park in Beveren. Omdat de verdachten minderjarigen zijn, stimuleert de gemeente de scholen om hun aanbod wat aan te passen: ā€œDiversiteit en geaardheid mogen niet meer taboe zijn, ze moeten bespreekbaar zijnā€, zo luidt het.

In de verklaring van Beveren spreekt de voltallige gemeenteraad haar ā€œafschuw uit tegen die daad, en bij uitbreiding elke vorm van extreem en zinloos geweldā€. ā€œDoor regenboogbanken te plaatsen en er ook aan scholen aan te bieden, zullen we de maatschappij niet perfect makenā€, zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren. ā€œMaar we kunnen wel de scholen stimuleren om geen taboes meer uit de weg te gaan, en zoveel mogelijk bespreekbaar te maken. Alleen dan kunnen jongeren verdraagzamer worden."

(Beluister hieronder en lees voort)Ā 

De 3 verdachten die voor de moord op de homoseksuele man zijn opgepakt, zijn minderjarig. Ze hadden met de man afgesproken via een homodating-app. Het parket onderzoekt nog of het gaat om een misdrijf uit homohaat. De moord op de man lokte een storm van protest en verontwaardiging uit.

Op de plek van de moord in het park is er intussen een herdenkingsplek: een bloemenperk, regenboogvlaggen en een zitbank in de regenboogkleuren. Nu komt er ook een regenboogzebrapad in de Kasteeldreef, aan het Gemeentelijk Technisch Instituut. En alle scholen in Beveren krijgen een regenboogzitbank aangeboden. ā€œDeze zitbank moet ervoor zorgen dat verdraagzaamheid en solidariteit hoog op de educatieve agenda van de Beverse scholen blijven staanā€, zegt het gemeentebestuur. ā€œDe scholen kiezen zelf of ze al dan niet op het aanbod ingaan.ā€

De schokgolf gaat voorbij

Beveren vindt die initiatieven belangrijk, omdat het onderwerp levendig moet blijven, en bespreekbaar moet zijn, zonder taboes. ā€œWant de schokgolf die er in het begin was, die zal voorbij gaanā€, zegt Van de Vijver nog. ā€œEn we moeten ervoor zorgen dat de boodschap voor verdraagzaamheid niet verloren gaat. Vandaar dat we nu moeten proberen om maatschappelijk iets te doen, om te proberen bij te sturen waar we kunnen. We kunnen er niet voor zorgen dat de maatschappij perfect wordt op dat vlak, maar het is belangrijk dat er aandacht is voor diversiteit en dat die open besproken kan worden.ā€

Meest gelezen