© Katrijn Van Giel

Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Haan: wat is het en hoe wordt het gevierd in Antwerpen

Afgelopen zaterdag begon het Chinees Nieuwjaar of het jaar 4714 van de plaatselijke telling. Dit jaar staat in het teken van de Haan. Lees hier meer over de tradities en hoe Antwerpen deze Chinese feestdag viert.

karu

Het belangrijkste feest van alle Chinese feestdagen valt altijd op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december, wanneer de zon zijn meest noordelijke positie bereikt. De nieuwjaarsvieringen duren van de 1e tot en met de 15e dag van deze eerste maand op de Chinese kalender.

Typisch aan het feest zijn de feeërieke verlichting, de draken- en leeuwendansen en de voetzoekers.

Wat is het jaar van de Haan?

Het komende jaar is het jaar van de Haan. De Chinese dierenriem bestaat uit twaalf dieren. Elk jaar staat in het symbool van een ander dier. De eigenschappen van de haan zijn agressiviteit en opschepperig gedrag. De haan is echter ook beschermend en nuchter. Volgens de Chinese traditie zullen deze kenmerken het nieuwe jaar typeren.

Mensen, die geboren zijn in het Jaar van de Haan zijn zeer gemotiveerde en hardwerkende mensen en zullen waarschijnlijk een succesvolle carrière hebben. 2017, 2005, 1993, 1981, 1969, 1957, 1945 waren Haan jaren

Hoe vieren Chinezen het belangrijkste feest van het jaar?

Chinezen vieren het Lentefestival of Chinees Nieuwjaar traditiegetrouw bij hun familie. Mensen kuisen hun hele huis op de laatste dag van het oude jaar. Men betaalt alle schulden en koopt nieuwe kleren. Er is gewoonlijk een grote familiemaaltijd en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, verpakt in rood papier. Vuurwerk is belangrijk maar ook de talrijke draken- en leeuwendansen.

De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Op deze dag eet men suikersoep en hangen families lampionnen voor hun deur.

Wat betekenen de drakendans en de leeuwendans?

Volgens legenden was Nian (”Nyehn”) een mensenetend prooidier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en het veelvuldig gebruik van de kleur rood in huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

© Tom Palmaers

De leeuwendans brengt geluk en voorspoed. Een leeuw bestaat uit een groot hoofd van gekleurd en verstevigd papier. Binnen in het hoofd zitten koorden en hefbomen waarmee de danser de ogen, oren en mond van de leeuw kan bewegen. Achterlijf en staart worden gevormd door een lange, veelkleurige doek. Twee personen brengen de leeuw tot leven. De dans speelt een belangrijke rol in de traditionele Chinese godsdienst en op Chinese feestdagen.

© Raymond Rutten

De drakendans verdrijft symbolisch boze geesten, net zoals het lawaai van vuurwerk dat doet. Het is een zeer kenmerkende en opvallende volksdans binnen de Chinese cultuur. Bij deze dans vormen een aantal mensen een lange Chinese draak, de voorste in de stoet draagt de kop van de draak en de rest vormt het lichaam. De draak kan van verschillende materialen, zoals hout, stof en crêpepapier, zijn gemaakt.

Hoe viert Antwerpen het Chinees Nieuwjaar dit jaar?

Er is onder meer een Aziatisch foodfestival, een tentoonstelling en een parade. De Chinese gemeenschap brengt op die manier een stukje Azië dichter naar Antwerpen.

Op de eerste dag van het jaar van de Haan opende een tentoonstelling over de beroemde leeuwendans in de Permeke-bibliotheek. Die tentoonstelling werd al met een performance ingehuldigd.

“Elk jaar vieren wij ons Nieuwjaar met een leeuwendans. Jaar na jaar krijgen we ook vragen over de betekenis en het ontstaan van dat ritueel. Daaruit groeide het idee voor een tentoonstelling”, zegt initiatiefnemer Joe Choi. “In Hongkong hebben we een aantal unieke leeuwen- en drakenkoppen kunnen verzamelen die we naar Antwerpen gekregen hebben.”

Legends of Lionsdance: Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25, 2060 Antwerpen De tentoonstelling loopt van 28 januari tot 16 februari 2017.

© Bert Hulselmans

Waar en wanneer vindt de parade plaats?

Chinees Nieuwjaar wordt in Antwerpen woensdag gevierd. Veel Chinezen werken in de horeca en kunnen zaterdag niet sluiten om te vieren. De leeuwendans vindt daarom dit jaar op woensdag 1 februari plaats.

De parade start om 13u in de Lange Beeldekensstraat 8 en gaat dan richting China Town langs alle winkels. Vervolgens splitst de parade zich in twee groepen. Eén groep gaat vervolgens richting Permeke bibliotheek en zal daar in de tentoonstellingsruimte de leeuwengroet uitbrengen om tenslotte rond 18u te eindigen.

Parcours: De Lange Beeldekensstraat, De Coninckplein, Van Wesenbekestraat, Koningin Astridplein, Gemeentestraat, Van Arteveldestraat, Pijlstraat, Breydelstraat en Statiestraat.

Waar kan je proeven van allerlei Aziatische lekkernijen?

Om de week af te sluiten is er komend weekend de eerste editie van het Asian Food Festival in de Waagnatie, een event vol Aziatisch geïnspireerde voeding, animatie en optredens.

Het Asian Food Festival vindt zaterdag 4 en zondag 5 februari plaats in de Waagnatie op de Rijnkaai, 150. Tickets in voorverkoop kosten twaalf euro per persoon.

Lees hier meer over het programma

Foodfestival: Zaterdag 4 en zondag 5 februari, Waagnatie, Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER