China veroordeelt twee Oeigoerse oud-overheidsdienaren ter dood

Twee Oeigoerse oud-regeringsfunctionarissen zijn door een Chinese rechtbank in Xinjiang ter dood veroordeeld. Hen werd etnisch separatisme ten laste gelegd, weet het Reformatorisch Dagblad.

Shirzat Bawudun, het voormalige hoofd van het ministerie van Justitie van de provincie Xinjiang, kreeg de doodstraf met twee jaar uitstel van executie. Hij werd aangewreven het land te ‘verdelen’, stond te lezen een website van de regionale overheid.

Bawudun zou hebben samengezworen met een terreurgroep, steekpenningen hebben aangenomen en zich aan separatistische activiteiten schuldig hebben gemaakt, zei de vicevoorzitter van de rechtbank in een persconferentie.

Terrorisme in schoolboeken

De tweede ter dood veroordeelde is Sattar Sawutm, een voormalige topambtenaar van het ministerie van Onderwijs van de provincie Xinjiang.

Deze veroordeelde zou volgens de autoriteiten etnisch separatisme, geweld, terrorisme en religieus extremisme onderdeel hebben gemaakt van het schools curriculum in de Oeigoerse taal. Volgens de rechtbank hebben ‘zijn’ schoolboeken ertoe geleid dat meerdere mensen besloten deel te nemen aan de rellen in de Oeigoerse hoofdstad Ürümqi, waarbij in 2009 minstens 200 doden vielen.

‘Heropvoedingskampen’

Mensenrechtenorganisaties vermoeden dat er minstens een miljoen Oeigoeren en leden van andere islamitische minderheden in Xinjiang in concentratiekampen gevangen gehouden worden. Kampen die door Peking als heropvoedingskampen worden betiteld.

Data over doodstraffen in China zijn geheim. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International schatten echter dat China van alle landen ter wereld jaarlijks de meeste mensen executeert.

Lees ook:

(tb)

Meer