Direct naar artikelinhoud
NieuwsWannaCatch

Antwerpen wil politieproject met reclamebureau El Kaouakibi stopzetten

Antwerpen wil politieproject met reclamebureau El Kaouakibi stopzetten
Beeld BELGA

Antwerpen werkt sinds 2019 samen met WannaCatch, het communicatiebureau van Sihame El Kaouakibi, voor een project dat jeugd en politie dichter bij elkaar moet brengen. Dat project, waar in totaal 100.000 euro voor uitgetrokken was, wordt nu wellicht stopgezet.

“Politiezone Antwerpen wenst een externe partner aan te stellen voor het ontwikkelen van een specifiek traject gericht op het versterken van de relatie tussen politie en jongeren.” Zo staat het in het verslag van het college van burgemeesters en schepenen, eind maart 2019. De opdracht werd enkele maanden later gegund aan WannaCatch, dat als enige een offerte ingediend had, voor een bedrag van 100.006,5 euro. WannaCatch was een van de vele projecten van Sihame El Kaouakibi. Eind 2019 werd zij als bestuurder vervangen door haar partner Erika Nguyen.

Van het totale budget is tot op vandaag ongeveer 40.000 euro effectief betaald. Daar zal het wellicht bij blijven, want zowel de politie als het stadsbestuur wil het project graag stopzetten. Officieel heet de reden ‘corona’. Zo’n toenaderingsproject heeft weinig zin op een moment dat afstand houden en groepen vermijden de regel is.

Maar een bron in het Antwerpse stadsbestuur noemt dat “een nepargument”. Lees: Antwerpen wil vermijden dat er nog meer geld gaat naar de organisaties van de in opspraak gekomen El Kaouakibi. De stad stopte haar meer dan 3 miljoen toe voor de renovatie van het Urban Center, dat de uitvalsbasis moest worden van haar jongerenorganisatie Let’s Go Urban. Die vzw kreeg jaarlijks ook honderdduizenden euro’s Antwerpse subsidies om de werking te ondersteunen. Volgende week wordt een audit verwacht over wat er met dat geld gebeurde.

Ongewone vraag

Opvallend: eind januari kreeg de politie van WannaCatch de vraag om de helft van het resterende bedrag als voorschot te betalen. Zo’n vraag is volgens een bron veeleer ongewoon. “We zijn niet op die vraag ingegaan, want wij betalen nooit voorschotten”, klinkt het bij woordvoerder Wouter Bruyns. De politie benadrukt ook dat met de 40.000 euro die al betaald werd, niets ongewoons gebeurd is. “Daar stonden telkens prestaties tegenover.”

Intussen raakte ook bekend dat de Antwerpse ondernemingsrechtbank een voorlopige bewindvoerder heeft aangesteld bij WannaWork, het rekruteringsbedrijf van El Kaouakibi. Ook daar zou sprake zijn van kwestieuze geldstromen. Eerder werd al een bewindvoerder aangesteld bij Let’s Go Urban.