©  BELGA

Besmettingen dalen, maar te veel Limburgers testen nog positief

Hasselt -

De besmettingscijfers in Limburg bleven dit weekend verder dalen, parallel met de nationale trend: 17 procent minder besmettingen. Al zijn we er nog lang niet: 8,6 Limburgers op 100 testen dan weer positief. “Dat blijft te hoog.”

In de week van 4 tot en met 10 april werden in België elke dag gemiddeld bijna 250 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Zeven procent minder in vergelijking met de week daarvoor. In de ziekenhuizen voelen ze die daling nog niet. Er liggen nu 3.027 mensen met corona in het ziekenhuis (4 procent meer), van wie 905 op de afdeling intensieve zorg, een stijging van 10 procent. Dat blijft problematisch veel.

“Veel te veel”

Zo telt het ZOL nu 80 patiënten met corona. “Op de piek van de tweede golf zaten we aan 100 patiënten”, weet Jurgen Ritzen, woordvoerder van het ZOL. “Dit weekend zijn er zelfs acht patiënten bijgekomen. Dat is veel te veel. We weten dat de ziekenhuisopnames met een verschil van tien dagen de besmettingscijfers volgen. Hopelijk komt de kentering er voor ons aan op het eind van de paasvakantie.”

Zorgwekkend

Het reproductiegetal in Limburg bedraagt nu 0,885. Als dat cijfer lager is dan 1, wil dat zeggen dat de epidemie krimpt. “Daarmee zitten we op het niveau van de andere provincies”, licht Geert Molenberghs toe, biostatisticus van UHasselt. Maar het percentage aan positieve testen vindt Molenberghs dan weer zorgwekkend. “Ondanks het feit dat er minder testen zijn afgenomen tijdens de paasvakantie, blijft dat percentage de jongste dagen stijgen. Nu zitten we aan 8,6 mensen op honderd die positief testen. Dat moet omlaag. In Vlaams-Brabant zitten ze maar aan 6,7 procent bijvoorbeeld.”

Ook in het buitenland gaan de cijfers niet snel genoeg omlaag om al minder strenge maatregelen te kunnen treffen. Zo heeft Nederland zijn aangekondigde versoepelingen met een week opgeschoven: van 21 naar 28 april.  jbx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer